Desničari protiv imigrantske politike: U Bresciji naguravanja i prosvjed protiv talijanske ministrice integracija

Video: YouTube

OKO 200 prosvjednika, članova i pristaša talijanskih desnih političkih stranka, okupilo se u subotu na prosvjedu protiv talijanske ministrice za useljeništvo koja je sudjelovala na okruglom stolu u tom gradu, a tijekom prosvjeda došlo je manjih sukoba i razmjena uvreda s predstavnicima organizacija imigranata i ljevičarima koji su je došli podržati.Posjet Bresciji Cecilije Kyange, prve talijanske ministrice podrijetlom iz Konga, obilježile su napetosti i, naposljetku, naguravanje i međusobno vrijeđanje skupina prosvjednika. Među prosvjednicima protiv ministrice bili su lokalni predstavnici stranaka nesklonih popustljivoj politici spram useljenika, poput Lege Nord i Fratelli d'Itala, a podršku ministrici, koja je u Italiju došla kao ilegalna useljenica 1983. godine, došli su dati predstavnici udruga imigranata i ljevičarskih skupina.

Policija spriječila veći sukob


Policija je spriječila veći sukob dvije skupine no ne i manja naguravanja, zviždanje i razmjenu uvreda. Kyenge je u subotu došla u Bresciju na okrugli stol s predstavnicima lokalnih institucija posvećen integraciji useljenika. Do naguravanja je došlo kada je ispred zgrade u kojoj se održavao skup došla skupina od tridesetak pristaša desnice u kojoj su bili zastupnica stranke Fartelli d'Italia Viviana Beccalossi i zastupnik Lege Nord u skupštini Lombardije Fabio Rolfi koje je policija potom udaljila s mjesta prosvjeda, izvijestila je agencija ANSA.

Beccalossi je optužila vlasti da koriste "dvije različite mjere" spram prosvjednika ustvrdivši da su za posjeta Berlusconija Bresciji na trg pušteni prosvjednici koji su i pljuvali ministre. Kyenge je prosvjede prokomentirala rekavši samo kako "svatko ima pravo da ga se čuje, te da svaka zajednica ima svoj način kako to postiže".

Ministrica Lettine vlade Cecile Kyenge se zalaže za reviziju sustava prihvata i integracije stranaca u Italiji i davanje državljanstva djeci imigranata koja su rođena u Italiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara