Deutsche Welle: Hrvati izabrali trojac koji će pokopati hrvatsku brodogradnju!

Foto:Željko Šop (Cropix)

"IMENA onih kojima će Hrvatska prodati veliki dio vlasništva nad brodograđevnim kapacitetima – Škegre, Debeljaka i Končara - ne bude nade u ozdravljenje te najvažnije grane hrvatske industrije i izvoza", piše današnje izdanje Deutsche Wellea u kojem se podsjeća kako je brodograđevna djelatnost, najveća i najsloženija industrijska izvozna grana u Hrvatskoj već duži niz godina pritisnuta velikim gubicima pod nestručnim i korumpiranim, a stranačko-politički namještenim upravama.

U tekstu se naglašava kako je jedino Uljanik uspio pravilnim ulaganjima izbjeći katastrofu koja je pogodila sva druga brodogradilišta u Hrvatskoj.

Končar u Sanaderovo doba

"Protivno svjetskim trendovima i rezonu ekonomske održivosti brodogradnje, nažalost, hrvatske su vlasti popustile Europskoj uniji te, u nesposobnosti temeljitog restrukturiranja, upustile u brzopletu privatizaciju sektora. U ovom trenutku, država je odredila kupce za tri brodogradilišta, no upada u oko da sva trojica spadaju među poprilično dubiozne biznismene. Paradoksalno je da su ih takvima proglasili državni funkcionari, a upravo država ih kupoprodajom škverova bira za strateške partnere", naglašava se u tekstu.

Podsjeća se kako Danko Končar pokazuje interes za brodogradilištima još iz doba Ive Sanadera, kao i da je ministar financija Slavko Linić svojedobno rekao za Končara da je "neozbiljan i neodgovoran partner".

Debeljak poželjan unatoč prijavi

Također naglašava se i kako Vlada kani prodati Brodosplit proizvođaču vijaka Tomislavu Debeljaku, bez obzira što je prošlog tjedna državno odvjetništvo protiv njega podiglo optužnicu zbog višestrukog malverzacijskog oštećivanja države za ukupnih preko tri milijuna kuna.

Sporna je i dokapitalizacija pulskog škvera s obzirom da bi se dokapitalizaciji priključili tzv. fondovi gospodarske suradnje, među kojima se ističe znani lik bivšeg političara Borislava Škegre.

Samodol upozoravao na Škegru

"On je na čelu najpoznatijeg od tih fondova koji se, zapravo, bave rizičnim investicijskim bankarstvom i u Hrvatskoj funkcioniraju prema modelu koji upućuje na endemski parazitizam o javno-budžetskom trošku. Zbog raznih inkriminacija, međutim, Škegrinom je fondu lani privremeno bila oduzeta licenca, a šef državne Agencije za nadzor financijskih usluga HANFA Ante Samodol je na TV-u pozvao i državnog odvjetnika da se pozabavi time", zaključuje DW.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara