Di Finizio opet prosvjedovao na kupoli bazilike sv. Petra: "Prestanite, ubijate nas"

Foto: Hina

JEDAN Talijan popeo se u subotu na izbočinu na kupoli bazilike sv. Petra u subotu kako bi prosvjedovao protiv gospodarske krize i teških mjera štednje u Italiji, rekao je vatikanski dužnosnik.

Ovo je već četvrti put u manje od dvije godine da je muškarac, identificiran kao Marcello Di Finizio, priredio ovakav prosvjed penjući se na izbočinu u blizini vrha 137-metarske kupole koju je projektirao Michelangelo, javile su agencije.

Dosegnuo je izbočinu prešavši preko ograde na vrhu kupole na koju se turisti uspinju unutarnjim stepenicama kako bi imali spektakularan pogled na Rim. Televizijske snimke pokazale su ga kako drži transparent na kojem je zatražio pomoć pape Franje i predsjednika Giorgija Napolitana.

Neumoran prosvjednik

Na transparentu je među ostalim stajalo: "Prestanite za Boga miloga, ubijate nas. Vratite nam naše živote" te "Zaustavite Europu, zaustavite fiskalni sporazum, zaustavite Marija Montija, zaustavite Enrica Lettu i zaustavite Bolkesteina".

Di Finizio, koji ima kafić u Trstu prema izvješćima talijanskih medija, stavio je s kupole poruku na Facebook u kojoj kaže "uzeli su mi sve, ali mi neće uzeti i moje dostojanstvo".

U sličnom prosvjedu 2012. on je tijekom noći stajao na istoj izbočini s transparentom kojim je kritizirao multinacionalne kompanije, Europu i bivšeg premijera Marija Montija.

Talijanska televizija je navela kako se prosvjednik ovaj put prerušio kako ga ne bi prepoznala vatikanska služba sigurnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara