Dijabetičarima u ljekarnama naplaćivali inzulin; HZZO poručuje: To je pogreška, vratit će im se novac!

Dijabetičarima u ljekarnama naplaćivali inzulin; HZZO poručuje: To je pogreška, vratit će im se novac!

Screenshot: HRT

OD JUČER, 28. veljače objavljene su nove liste osnovnih i dopunskih lijekova koje su unijele zbrku prilikom naplate nekih lijekova u ljekarnama.

Kako je objavljeno u Dnevniku HTV-a, dijabetičari koji su dosad imali pravo na besplatni inzulin - sada ga plaćaju! No, prema svemu sudeći radi se o pogrešci HZZO-a.

Naime, dijabetičari tipa 2 na oralnoj terapiji odsad će moći dobiti inzulin Lantus i Levemir uz nadoplatu, a dosad su ga plaćali po punoj cijeni. No, ta nova odredba stvorila je problem dijabetičarima tipa 1 koji su također morali nadoplatiti za terapiju iako imaju pravo na besplatne lijekove!

"Prilikom provedbe tog novog pravilnika u ljekarnama je nastala zbrka i one su počele naplaćivati taj isti inzulin dijabetičarima tipa 1 koji na njega imaju i dalje pravo bez ikakve nadoplate.", komentirao je Davor Skeledžija, potpredsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Dodaje kako oko toga svi moraju biti pažljivi jer "ne pričamo o krumpiru nego o inzulinu. "Nema mjesta panici, sve će se riješiti, vrlo brzo.", kaže i dodaje kako će dijabetičari, nakon što se riješi ovaj nesporazum, imati veća prava nego što su imali dosad.

Iz ljekarni pozivaju građane koji smatraju da za inzulin nisu trebali nadoplatiti da se jave te da će im se novac vjerojatno vratiti.

"U prvom koracima se vide nekakvi eventualni propusti kod njihovih upita ali i kod provedbe same realizacije recepata. Mi se nadamo da će se to u najskorije vrijeme riješiti", poručili su iz Gradske ljekarne Zagreb.

HZZO: Novac će biti vraćen

Iz HZZO-a Indexu je stigao oko 14.20 odgovor oko inzulina. Objavljujemo ga u cijelosti:

"Prema novoj objavljenoj listi lijekova od 28.2.2015. inzulini na osnovnoj listi lijekova ostali su s potpuno istim indikacijama i dalje besplatni za pacijente s dijabetesom tipa 1, a proširena su prava za pacijente odnosno indikacije na način da su isti inzulini stavljeni i na dopusnku listu lijekova za pacijente s dijabetesom tipa 2 čime oni umjesto 391kn odn 366kn za drugi lijek sad plaćaju 95,24 a HZZO pokriva razliku od 296kn odnosno 261kn.

Imamo saznanja kako je nekim pacijentima s dijabetesom tipa 1 naplaćena nadoplata, te ih upućujemo da se jave HZZO-u ili ljekarni gdje im je naplaćeno kako bi dobili informaciju gdje i kako mogu tražiti povrat novaca i novac će im biti vraćen.

HZZO je točno poslao liste na teren (osnovna lista se oko navedenih inzulina nije ni mijenjala) no do greške je očito došlo negdje u procesu - ili su informatički krivo prenesene liste u informacijski sustav liječnika ili ljekarnika ili je neki liječnik slučajno pogrešno označio recept s koje liste ga propisuje.

Učinit ćemo sve da naše partnere uputimo odmah ujutro da grešku isprave, a pacijentima će novac biti vraćen."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara