Dijalog EU-Kuba: Ide se u četvrti krug pregovora

Dijalog EU-Kuba: Ide se u četvrti krug pregovora

Foto: FAH

U KONTEKSTU novih pregovora pokrenutih radi normalizacije odnosa, Europska unija i Kuba ustvrdile su u četvrtak da postoje "razlike u tumačenjima" o kojima će se morati raspraviti prije sljedećeg sastanka zakazanog za lipanj.

Treći krug pregovora, koji su počeli u travnju 2014. radi sklapanja Sporazuma o političkom dijalogu i suradnji, bio je prilika da se "identificiraju razlike u tumačenjima koje se moraju nadvladati tijekom predstojećih mjeseci", rekao je novinarima glavni europski pregovarač Christian Leffler.

Među posebno osjetljivim temama Leffler je spomenuo tumačenje pravnoga okvira konačnog sporazuma i primjenu međunarodnih dokumenata na nacionalnoj razini.

Osjetljivi oko suvereniteta

"Kubanska vlada je jako osjetljiva na pitanje suvereniteta. Kad razgovaramo o suradnji neka pitanja zadiru u autonomiju nacionalnih struktura", rekao je dodavši kako je bitno postići suradnju sa svim dijelovima kubanskoga društva.

Osim toga, naglasio je, za EU je bitno da dvije strane "poštuju i primjenjuju međunarodne instrumente bez postavljanja preduvjeta", kada je riječ o nekoliko međunarodnih sporazuma o ljudskim pravima koje Kuba nikad nije potpisala. Ipak, Leffler je istaknuo da postoji značajan napredak, posebno u području suradnje.

Kubansko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je inzistiralo na tome da se mora poštovati suverenost država te je pozvalo da se poštuje "načelo neupletanja u unutarnje poslove".

Leffler: Tražimo ravnotežu

Leffler je potvrdio da EU "ne želi nametati model" te da traži "ravnotežu kojom bi svi bili zadovoljni".

Što se tiče približavanja SAD-a i Kube, Leffler je istaknuo da nema "natjecanja" između SAD-a i EU-a, ustvrdivši da aktivnija prisutnost SAD-a može pridonijeti jačanju pozitivne atmosfere. "To će raspršiti oblak koji se nadvio nad regijom i otvoriti nove mogućnosti", rekao je.

Odnosi između EU i Kube službeno su prekinuti od 2003., no dijalog je ponovno pokrenut na inicijativu 28 zemalja EU-a, koje su odlučile promijeniti politiku kako bi se Havanu potaknulo na reforme u području ljudskih prava.

Kuba je prihvatila prijedlog, tražeći da EU odustane od svojeg "zajedničkog stajališta" koje je na snazi od 1996. i koje europsku suradnju s komunističkim režimom uvjetuje demokratskim napretkom, posebno u području građanskih i političkih prava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara