Dijalog gluhih između glavnog tajnika NATO-a i Lavrova

Dijalog gluhih između glavnog tajnika NATO-a i Lavrova

Foto: FAH

GLAVNI tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i ruski ministar vanjskih polova Sergej Lavrov razgovarali su danas u Muenchenu, što je bio prvi sastanak na toj razini između Saveza i Moskve nakon deset mjeseci, no nisu uspjeli popraviti odnose.

Takav dijalog NATO-a i Moskve nije održan od početka sukoba na istoku Ukrajine u travnju 2014. osim kratkog susreta u Parizu 11. siječnja u sklopu republikanskog mimohoda organiziranog nakon terorističkih atentata.

S namjerom da upozori protiv pripojenja Krima, NATO je prekinuo suradnju s Rusijom početkom travnja 2014. no bez obzira što su kanali dijaloga ostali otvoreni, odnosi nikada nisu bili tako loši od kraja Hladnog rata.

"Podrška koju Savez pruža vojnim operacijama Krima protiv pobunjenika ne pridonosi mirnom rješenju duboke ukrajinske krize", rekao je Lavrov Stoltenbergu, prenijelo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Rusija podupire separatiste i ne poštuje pravila"

Stoltenberg je nakon susreta s Lavrovim na rubu Konferencije o sigurnosti u Muenchenu ukazao na odgovornost Rusije.

"Rusija podupire separatiste i ne poštuje pravila. Oni su prekršili teritorijalnu cjelovitost Ukrajine", rekao je Stoltenberg novinarima.

Ministri obrane NATO-a u četvrtak su potvrdili osnutak snaga za brzo djelovanje od 5000 ljudi i šest centara zapovijedanja kao odgovor na agresiju Rusije u Ukrajini.

"Također sam objasnio Lavrovu mjere koje je NATO poduzeo jer je to izravan odgovor na ono što smo vidjeli u Ukrajini", rekao je glavni tajnik NATO-a.

Lavrov je ocijenio da NATO-ovi potezi jačanja vojne nazočnosti na istoku stvaraju dodatnu napetost i "podrivaju sustav euroatlantske sigurnosti".

Stoltenberg je ocijenio da su NATO-ovi potezi "proprocionalni i obrambeni".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara