Dio dogovora: Sirija je počela slati podatke o svom kemijskom naoružanju

Foto: Guliver Image / Getty Images

KAO DIO dogovora o zbrinjavanju i uništenju kemijskog oružja koji su postigli Rusija i SAD, Sirija je počela slati detalje o kemijskom naoružanju. Organizacija za zabranu kemijskog oružja OPCW objavila je da uskoro očekuje još više detalja o kemijskom oružju koje posjeduju. OPCW pregledava primljene podatke.

Diplomat iz UN-a kazao je za Reuters da je predano dosta detalja te da se oni trenutno prevode. Glasnogovornik organizacije OPCW odbio je okvirno odgovoriti što se nalazi u tim dokumentima.

Prema dogovoru Rusije i SAD-a, njihovi inspektori trebali bi stići u Siriju u listopadu kako bi napravili procjene i  nadzirali uništenje određene opreme. Očekuje se da će kemijsko oružje biti uništeno do sredine 2014. godine, prenosi BBC.

U zadnjih osam mjeseci poginulo je više od 35 tisuća osoba

Međunarodni opservatorij za ljudska prava u Siriji objavio je izvještaj o broju poginulih osoba u ratu u Siriji u proteklih osam mjeseci 2013. godine u kojem tvrdi da je u tom periodu život izgubilo 35.552 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U izvještaju se ističe da je od ukupnog broja poginulih bilo 29.614 civila i 5.938 naoružanih pobunjenika.

Među poginulima je bilo i 4.822 djece, od kojih je 16 posto stradalo u artiljerijskim napadima projektilima Scud režimske vojske na naseljena mjesta. Također se navodi da je među poginulim u ovoj godini bilo i 4.344 žena, od kojih je 15 posto njih poginulo u artiljerijskim napadima.

Iz Opservatorija tvrde da su 1.193 osobe život izgubile u zatvorima u kojima su bili izloženi različitim oblicima zlostavljanja.

Naglašavajući da je u proteklih osam mjeseci u Siriji svakih šest sati u prosjeku ubijano 135 osoba, u izvještaju Opservatorija se navodi da je svaka dva sata u prosjeku ubijano jedno dijete, a svaka tri sata jedna žena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara