Do sad investirali 2,7 milijardi eura: "EBRD želi pomoći u oporavku, hrvatska ekonomija je vrlo važna za cijelu regiju"

Do sad investirali 2,7 milijardi eura: "EBRD želi pomoći u oporavku, hrvatska ekonomija je vrlo važna za cijelu regiju"

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

PREDSJEDNIK Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se u Banskim dvorima, s predsjednikom EBRD-a sir Sumom Chakrabartijem.

Kako su priopćili iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću, Milanović i Chakrabarti su razgovarali o hrvatskom gospodarstvu, pri čemu je predsjednik EBRD-a istaknuo da EBRD želi pomoći u oporavku, naglasivši da je hrvatska ekonomija vrlo važna za cijelu regiju. Također, bilo je riječi i o pomoći u apsorpciji novca iz EU fondova, pri čemu je istaknuto da Hrvatska ima kapacitete za povlačenje značajnog broja sredstava.

Premijer Milanović ovom je prigodom upoznao predsjednika EBRD-a sa Zakonom o strateškim investicijskim projektima, koji je trenutno na raspravi u Saboru, a ima za cilj olakšati proces ulaganja i učiniti ga fleksibilnijim.

U kontekstu privlačenja investicija, predsjednik EBRD-a govorio je o namjeri organiziranja konferencije o investicijama, na visokoj razini, koja bi se trebala održati u Londonu u prvoj polovini sljedeće godine, a gdje bi Hrvatska imala značajnu ulogu.

EBRD u 20 godina u Hrvatskoj investirao 2,7 milijardi eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Ivo Josipović primio je izaslanstvo Europske banke za obnovu i razvoj na čelu s predsjednikom Sumom Chakrabartijem.

EBRD najveći je investitor u Hrvatskoj. Do sada je uložio 2,8 milijardi eura. Partnerstvo se nastavlja, pa je tako u ovoj godini plan uložiti između 20 i 30 milijuna eura kako bi se oporavila ekonomija i omogućila nova zapošljavanja.

"Fokus aktivnosti će biti na malim i srednjim poduzetnicima, a razgovaralo se i o planovima za mogući angažman hrvatskih tvrtki u regiji i na Mediteranu. Drago mi je što je EBRD u Hrvatskoj prepoznala solidnog i dobrog partnera i što vidi dugoročnu perspektivu nastavka suradnje", rekao je Josipović.

"Pomoći ćemo u infrastrukturnim projektima, projektima koji će stimulirati ekonomiju i pomoći u otvaranju novih radnih mjesta. Pomoći ćemo oko investicija, pokušati dovesti strane investitore koje zanima vaša zemlja", rekao je Chakrabarti.

Chakrabarti je čestitao Hrvatskoj ulazak u EU te je pozdravio Hrvatsku kao lidera u regiji. "Hrvatska mora biti primjer ostalim zemljama zapadnog Balkana koje se ugledaju na vašu zemlju i slijede njeno iskustvo", rekao je Chakrabarti te naglasio važnost ekonomske povezanosti zemalja u regiji koja će biti zanimljiva stranim investitorima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara