Dobra vijest: U Hrvatskoj se smanjuje broj novih ovisnika o drogama

Dobra vijest: U Hrvatskoj se smanjuje broj novih ovisnika o drogama

Foto: Ilustracija

BROJ ovisnika o drogama u Hrvatskoj, obuhvaćenih liječenjem, stagnira na broju između sedam i osam tisuća, dok je zbog mjera prevencije broj novih ovisnika u laganom padu, ustvrdio je danas ravnatelj vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković.

Osamdeset posto ovisnika na liječenju opijatski su ovisnici, većinom heroinski, no sve ih se više liječi i zbog konzumacije marihuane i sintetičkih droga, poput amfetamina, izjavio je Petković uoči dvodnevne radionice o psihosocijalnom tretmanu ovisnosti koja je danas počela u Zagrebu.

Dodao je kako zabrinjava pojava tzv. novih droga, odnosno psihoaktivnih tvari poput osvježivača prostora, koji imitiraju halucinogene i opojne učinke poznatih zabranjenih droga. "Novi spojevi su legalni, a njihovom upotrebom zaobilazi se zakonska regulativa jer nisu namijenjeni ljudskoj upotrebi. No, imaju slična svojstva kao poznate droge i njihova konzumacija može biti vrlo opasna", istaknuo je Petković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tema radionice je unaprjeđenje psihosocijalnog tretmana, kojim se ovisnika, nakon farmakoterapije, nastoji resocijalizirati i vratiti u normalan život. Provode ga institucije uključene u tretman ovisnosti - bolnice, centri za prevenciju ovisnosti, zatvorski sustav i udruge civilnog društva. Dio psihosocijalne pomoći odnosi se na rad s obitelji i zapošljavanje ovisnika, jer je obično riječ o nezaposlenim osobama.

Na radionici, koju je organizirao vladin Ured za suzbijanje zlouporabe droga uz potporu Europske komisije, prezentirat će se smjernice za psihosocijalni tretman ovisnosti u Hrvatskoj te najbolje prakse zemalja EU. Raspravit će se ključna pitanja provedbe smjernica tretmana u zdravstvenom, socijalnom i zatvorskom sustavu u Hrvatskoj, koje je usvojilo vladino Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga u siječnju ove godine. Bit će riječi i o različitim vrstama psihosocijalnih intervencija i dobroj kliničkoj praksi ovisnika.

Radionica je namijenjena predstavnicima nadležnih ministarstava, te liječnicima i drugim stručnjacima iz službi za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, kliničkim i psihijatrijskim bolnicama, službenicima tretmana i liječnicima u zatvorskom sustavu, centrima za socijalnu skrb i domovima za djecu te predstavnicima terapijskih zajednica i udruga koje provode psihosocijalni tretman ovisnika o drogama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara