Događaji u Banskim dvorima koji su obilježili 2012. godinu: Od "Shit happens" do smjena ministara!

Događaji u Banskim dvorima koji su obilježili 2012. godinu: Od "Shit happens" do smjena ministara!

Foto: vlada.hr

KRAJEM prošle godine Hrvatska je dobila novu Vladu. Na krilima optimizma, ali i velikih očekivanja u Banske je dvore ušao Zoran Milanović sa svojom ekipom od kojih neki već ne sjede u Vladi. Izdvojili smo događaje i previranja u izvršnoj vlasti na izmaku godine.

"Dobra večer i hvala vam od srca. Danas su nam hrvatski građani dali povjerenje, dali su nam šansu i naša odgovornost je ogromna", tako je 4. prosinca govorio Zoran Milanović.

Kukuriku koalicija na izborima je teško porazila HDZ, a onda ušla u Banske dvore i shvatila da je tek to teško. Zasukali su rukave i krenuli na posao, ali do danas nema baš opipljivih rezultata. Gomilali su se problemi, splašnjavao optimizam.

Osim s kosturima iz ormara i minusom na državnom računu, Vlada se borila s problemima i u svojim redovima. Prvi je, neslužbeno zbog neslaganja sa šefom, službeno zbog bolesti, otišao Zlatko Komadina kojeg je zamijenio Siniša Hajdaš Dončić.

"Želim ovdje naglasiti da među nama nije bilo nikakvih nesuglasica. Naprosto, zdravlje je jedini razlog radi kojeg je on dao ostavku", rekao je premijer.

Razlog zbog kojeg je Banske dvore napustila Mirela Holy bio je e-mail.

"To se naprosto ne smije događati", jasan je Milanović.

"Činjenica je da sam se sa svojim djelovanjem vjerojatno zamjerila većem broju interesnih skupina i da, žao mi je što odlazim s pozicije ministrice", ustvrdila je Holy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njeno je mjesto u Ministarstvo zaštite okoliša došao Mihael Zmajlović. Bilo je tu još brljanja s kadroviranjem, a zajednički nazivnik izveo je prvi potpredsjednik Radimir Čačić.

"Shit happens, jel", kazao je Čačić.

A onda, pomalo neočekivano, dogodio se najveći udarac Milanovićevoj vladi. Mađarski sud osudio je Čačića na bezuvjetni zatvor zbog prometne nesreće.

"Konzekvence su jasne. Ja podnosim ostavku na svoje funkcije u Vladi", rekao je Čačić nakon presude.

"Gospodin Čačić je napravio ono što je rekao da će napraviti ako se to dogodi. Dogodilo se, nažalost", ustvrdio je Milanović.Odlaskom Čačića učinjena je još jedna rošada u Vladi.

Prva potpredsjednica postala je Vesna Pusić. Odlaskom Čačića iz Vlade promijenila se i retorika koalicijskog partnera HNS-a. Komuniciraju priopćenjima, često se razilaze u razmišljanjima, ali i dalje tvrde da su odnosi idilični. Kad su preuzimali posao znali su da neće biti lako. Neka su se obećanja ostvarila - poput objave Registra branitelja, uvođenja reda među porezne dužnike.

No građani žele samo jedno - bolji život.


"Možemo i pogriješiti, ali ne smijemo stajati. Očekuju velike stvari od nas. Ne smijemo ih iznevjeriti", poručio je Milanović.

To možda nije Plan 21, ali je, za opstanak Vlade, svakako kvaka 22.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara