Dogovor Kijeva i Moskve oko isporuke plina do kraja tjedna?

Dogovor Kijeva i Moskve oko isporuke plina do kraja tjedna?

Foto: gazprom

PREGOVORI Rusije i Ukrajine o dopremi ruskog plina Kijevu dobro napreduju, rekao je u ponedjeljak europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger koji je ocijenio da postoje dobri izgledi da se postigne dogovor do 1. lipnja.

"Ostvarili smo znatan napredak i imamo dobre izglede da se dogovorimo do 1. lipnja", rekao je Oettinger nakon razgovora u Berlinu s ruskim ministrom energetike Aleksanderom Novakom i s ukrajinskim Jurijem Prodanom na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dvije prijestolnice imaju vremena do srijede navečer da prihvate nagodbu po kojoj bi Ukrajina već u četvrtak uplatila Gazpromu 2 milijarde dolara. Tom bi se uplatom riješio dio nagomilana duga Ukrajine prema ruskom dobavljaču Gazpromu za plin koji nije plaćen od studenoga 2013.

Ako se plaćanje izvrši na vrijeme, u petak će se nastaviti pregovori o cijeni plina za buduće isporuke. Mislim da je i tu "moguć dogovor", rekao je Oettinger.

Nakon toga će ukrajinska plinska grupacija Naftogaz 7. lipnja platiti Gazpromu 500 milijuna dolara, po predugovoru pripremljenom u ponedjeljak.

"Ukrajina je spremna u cijelosti podmiriti svoj dug", kazao je pak Prodan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara