Dogovorena gospodarska suradnja Hrvatske i Ukrajine

Foto: Jakov Prkić / Cropix

HRVATSKA i Ukrajina ubuduće će tijesno surađivati na zajedničkom europskom tržištu. U HGK je osnovano Poslovno vijeće za gospodarsku suradnju dviju zemalja.

Nekad glavni strateški i ekonomski partneri, Hrvatska i Ukrajina posljednjih su se godina zbog aktivnosti približavanja i pregovaranja oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju pomalo udaljile. Tako je ukupna robna razmjena s Ukrajinom za 100 milijuna dolara manja nego primjerice, 2008. godine, a robna je razmjena ove godine manja za 27 posto nego godinu lani.

"Zapustili smo se i to nije kompliment, ali treba redefinirati odnos Hrvatske i Ukrajine te promijeniti politiku suradnje", rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska se pozicionirala na gospodarskoj karti Europe te daje punu potporu skorom potpisivanju ugovora o slobodnoj trgovini između Ukrajine i Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog unapređenja suradnje, u Hrvatsku je stigao i ministar vanjskih poslova Ukrajine Leonid Kožar, koji je naglasio kako Ukrajina i Hrvatska imaju veliku perspektivu za razvoj daljnje suradnje, a osnovano Vijeće jamac je čvrstih političkih, pravnih i ekonomskih temelja za unapređenje odnosa.

Potpisivanjem ugovora o slobodnoj trgovini, Ukrajina će postati i jedina zemlja koja istodobno ima sporazum o trgovinskoj suradnji s Europskom unijom i Rusijom, istaknuo je Kožar te dodao kako daljnju suradnju s Hrvatskom vidi u sferi industrije, metalurgije, građevine, proizvodnji i izvozu hrane i žitarica, energetici, ali i razvoju turizma.

Leko razgovarao s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko razgovarao je s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Leonidom Kožarom o odnosima dviju zemalja i jačanju međuparlamentarne suradnje.

Kako su izvijestili iz njegovog ureda, Leko je naglasio da je Hrvatska, bez obzira na članstvo u Europskoj uniji, zainteresirana za razvoj odnosa i s drugim zemljama, među kojima je Ukrajina pri samom vrhu. Izrazio je zadovoljstvo što su odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski.

Kožara je istaknuo nekoliko mogućnosti za gospodarsku suradnju. U vojno-tehničkom pogledu spomenuo je remont zrakoplova MIG 21 za potrebe HRZ-a.

Vidi velike mogućnosti za osnivanje zajedničkih poduzeća u poljoprivredi i prehrambenoj industriji kao i za suradnju u energetici, turizmu i kulturi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara