Dogovoreno novo trodnevno primirje između Izraela i Palestine

Ilustracija: Hina

IZRAELCI i Palestinci pristali u nedjelju u glavnome gradu Egipta Kairu na novi 72-satni prekid vatre u Gazi, od ponoći po lokalnom vremenu, objavili su pregovarači.

"Izrael je prihvatio egipatski prijedlog", rekao je visoki dužnosnik izraelske vlade i dodao da se u slučaju uspjeha prekida vatre Izraelci u ponedjeljak vraćaju u Kairo na nastavak posrednih pregovora s Palestincima.

Izraelski pregovarači otputovali su kući u petak, prije nego što je istekao prethodni trodnevni prekid vatre i ponovno izbila neprijateljstva.

Hamasov dužnosnik rekao je da su palestinske frakcije prihvatile egipatski poziv i da se kairski pregovori s egipatskim posredovanjem nastavljaju.

U priopćenju egipatskog ministarstva vanjskih poslova pozivaju se "obje strane da ovo primirje iskoriste i odmah nastave neizravne pregovore ne bi li postigli sveobuhvatan i trajan dogovor o prekidu vatre".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netanyahu: Izrael ne pregovara pod paljbom

Izraelski predsjednik vlade Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da Izrael odbija voditi pregovore o primirju dok projektili iz Gaze padaju na Izrael.

"Izrael ne pregovara pod paljbom", rekao je premijer na tjednom sastanku vlade, kaže se u priopćenju. Izraelska operacija na Pojas Gaze "nastavlja se... dok njezin cilj ne bude ispunjen: vratiti mir (u Izrael) na dugo razdoblje", rekao je ranije šef izraelske vlade. On je od Izraelaca zatražio "strpljenje"

Nastavili se obostrani napadi

Izrael je optužio palestinsku stranu da je prekršila primirje. Palestinsko izaslanstvo ostalo je u Kairu, a izraelsko je odmah upozorilo da neće pregovarati dok traje raketiranje. Palestinsko izaslanstvo, u kojem se nalaze Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, Islamski džihad i Fatah, prijete da će napustiti Kairo ako se Izraelci ne pojave.

Jedan je palestinski dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao da je rok nedjelja u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Pojas Gaze u nedjelju je i dalje pod izraelskom napadima. Po agenciji Reuters, u Gazi je ubijen jedan 14-godišnji dječak i jedna žena. Izraelska vojska ubila je na Zapadnoj obali i jednog 11-godišnjeg dječaka. Dječak je ubijen u akciji izraelske vojske u izbjegličkom kampu al Fawar.

Izraelski zrakoplovi gađali su i u noći na nedjelju različite ciljeve, kazala je vojska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara