Dok Milanović laže "nema oprosta dugova punima k´o brod", vlast oprašta dugove Paviću i Cammeu

Screenshot: YouTube

"NEĆEMO dugove otplaćivati onima koji su puni kao brod", rekao je jučer premijer Zoran Milanović i - ostao živ! Naime, smisao predstečajnih nagodbi upravo je u tome, da se vlasnicima "punim kao brod" otpisuju državni dugovi jer su se eto našli u problemima. Država je njihovim tvrtkama oprostila dugove, tvrtke su im ostale u rukama, a za stanove, vile i brodove nitko ih nije ni pitao.

Bogeci Minovski i Pavić

Među prvim bogatašima koji su otkrili blagodati oprosta državnog duga je Kosta Minovski. Država mu je oprostila 7,5 milijuna kuna, oproštene su mu i kazne državnog inspektorata. Minovski je obnovio cjelokupni vozni park i još izjavio da zahtjev za predstečajnom nagodbom nije pokrenut zato jer je to bio jedini "pojas za spašavanje", već zato jer su vidjeli kao dobru mogućnost da konsolidacijom i potrebnim restrukturiranjem dobiju "određen vjetar u leđa i malo dođemo do daha nakon jako teškog i financijski zahtjevnog početka poslovanja".  

Ninoslav Pavić također nije "bogec" već medijski tajkun s inozemnim nekretnama, koji je doduše više voli tuđe brodove kao što onaj Ive Sanadera. I on je dobro prošao u predstečajnoj nagodbi za svoj Europapress Holding pa je tako slobodno mogao reći da je predstečajna nagodba dokaz financijskog uspjeha.

Kerum se počastio Mercedesom

Kada smo kod Milanovića i onih punih kao brod spomenimo bivšeg gradonačelnika Splita Željka Keruma koji se dugo hvalio 33 metra dugim brodom. I ne samo da se hvalio novim automobilom, nego je zbog nezakonskog korištenja flote kupljene na tvrtku Državno odvjetništvo povelo kazneni postupak protiv bivše predsjednice Uprave Kerum d.o.o., a danas saborske zastupnice Nevenke Bečić, i to zbog sumnje na utaju poreza od 2,9 milijuna kuna Kako je takav "detalj" promaknuo premijeru, nije poznato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predstečajne nagodbe Kerum je naposljetku ugurao tri svoje tvrtke a kao nagradu se počastio novim automobilom. U vrijeme dok je u njegovu garažu ušao najnoviji primjerak luksuzne i skupe Mercedes S klase kroz predstečajnu nagodbu prošli su Kerum d.o.o.. Neva Kerum d.o.o.i Adriatic d.d.

Tvrtka Bitechnique u vlasništvu Miroljuba Božovića, prijatelja Slavka Linića također se našla na ruletu sreće predstečajnih nagodbi. Božovića se mnogi sjećaju kao jednog od članova "Linićeve skupine" riječkih moćnika koji su se krajem 2011. godine spremali na preuzimanje Novog lista, a u kojoj je bio i Jozo Kalem.

Bogati Božović i Bajrović

Bogati Božović tako je zatražio da mu se otpiše većina od 2,4 milijun kuna prema državi. Dok traži oprost duga Božovićeva obitelj živi u krajnjem luksuzu. Velebno zdanje "Kuća gnijezdo -  špilja" u Voloskom, u kojeg radnici upiru prstom, površine je 393,5 četvornih metara i nalazi se na ogromnom imanju. Riječ je o "čudu arhitekture" za kojeg je studio Idis Turato u 2012. godini dobio nagradu Udruženja arhitekata. O luksuznoj kućerini jedinstvene arhitektonske konstrukcije, koja ima i pripadajući bazen, pisali su proteklih godina i brojni strani lifestyle magazini.

Kontroverzni balkanski tajkun Bahtijar Bajrović također je među onima koji su zatraži predstečajnu nagodbu za svoju podružnicu tvrtke Sportina.

Bajrović je jedan od najbogatijih Slovenaca, ali i općenito ljudi na Balkanu. Njegovu se imovinu procjenjuje na oko 24 milijuna eura.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara