Dok eurozona tone, dobre vijesti iz SAD-a: Mnogo novih poslova, stopa nezaposlenosti najniža u četiri godine!

Dok eurozona tone, dobre vijesti iz SAD-a: Mnogo novih poslova, stopa nezaposlenosti najniža u četiri godine!

Foto: AFP

U STUDENOM je u SAD-u otvoreno 146 tisuća novih radnih mjesta, pokazala je statistika.

> Eurozoni se loše piše u 2013.: Bundesbank najavio recesiju u Njemačkoj

Neočekivano visoki broj novih radnih mjesta, posebice ako se uzme u obzir uragan Sandy, spustio je stopu nezaposlenosti na 7,7 posto, što je najniža razina u posljednje četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast novih poslova je viši od najoptimističnijih predviđanja analitičara. Značajan rast zaposlenih krenuo je još u srpnju.

John Galvin iz Ureda za statistiku zapošljavanja rekao je da analize pokazuju kako uragan Sandy opak nije značajno utjecao na otvaranje novih poslova i stopu nezaposlenosti u studenom. Podaci o zapošljavanju po saveznim državama, koji će pomoći analitičarima u određivanju utjecaja uragana na statistička kretanja, neće biti poznati do 21. prosinca.

S druge strane, Ured za statistiku zapošljavanja je promijenio podatke za rujan i listopad te objavio da je u ta dva mjeseca otvoreno ukupno 49 tisuća novih radnih mjesta manje nego što je prvotno objavljeno.

Podaci za listopad su objavljeni neposredno prije predsjedničkih izbora i prema njima je otvorena 171 tisuća novih radnih mjesta. Međutim, Ured je danas objavio da ih je u listopadu otvoreno tek 138 tisuća, što ide na ruku republikancima kojima su nakon objave tvrdili da su brojke nerealne i manipulirane, javlja BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara