Dok je Obama držao najvažniji govor u Bruxellesu, stajao je ispred hrvatske zastave

Foto: White House/Twitter

HRVATSKA Vlada na Twitteru se pohvalila kako se hrvatska zastava nalazila točno iza američkog predsjednika za vrijeme dok je držao govor u Bruxellesu.

Ovo je prvi Obamin posjet Bruxellesu otkako je na dužnosti američkog predsjednika. Obama je izjavio da je svijet sigurniji i pravedniji kada su Amerika i Europa ujedinjeni te upozorio Rusiju da će biti još izoliranija ako nastavi sa sadašnjim ponašanjem prema Ukrajini.

"Svijet je sigurniji i pravedniji kada su Europa i Amerika ujedinjeni i solidarni", rekao je Obama na konferenciji za novinare nakon završetka summita s čelnicima EU-a Hermanom Van Rompuyom i Joseom Manuelom Barrosom, predsjednikom Europskog vijeća i Europske komisije.

Obama je istaknuo da su glede Ukrajine, Europa i Amerika ujedinjene, a da je Rusija sama i da će biti sve izoliranija ako ne počne djelovati na smanjenju napetosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama je dodao da se Rusija "preračunala kada je pokušala zabiti klin između Sjedinjenih Država i Europske unije". Rekao da je još postoji mogućnost da Rusija surađuje s Ukrajinom i međunarodno zajednicom na smanjenju napetosti.

Američki predsjednik je rekao da je ukrajinska kriza pokazala da Europa mora raditi na diversifikaciji izvora energije jer je jako ovisna o uvozu iz Rusije.

Osim o Ukrajini i odnosima s Rusijom čelnici Sjedinjenih Država i EU-a razgovarali su o trgovačkoj i gospodarskoj suradnji te potvrdili predanost zaključivanju ambiciznog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara