Dok propadaju ukrajinski mirovni pregovori, u Donecku ginu civili

Dok propadaju ukrajinski mirovni pregovori, u Donecku ginu civili

Foto: FAH

NA OBJEMA stranama u borbama na istoku Ukrajine danas su poginule najmanje 24 osobe, a pokušaj obnove mirovnih pregovora u susjednoj Bjelorusiji opet je propao, javljaju agencije.

Pregovori predstavnika proruskih pobunjenika, Moskve i Kijeva, koje je za petak zakazala Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, "otkazani su", rekao je Denis Pušlin, predstavnik samozvane Donecke republike, a prenosi AFP.

"Bjeloruski ministar vanjskih poslova potvrdio je danas da predstavnik Kijeva neće doći, pregovori su propali. Mi danas odlazimo iz Minska", rekao je. Da su se održali, bili bi to prvi pregovori otkako je prošlotjednim napredovanjem pobunjeničkih snaga sasvim propalo petomjesečno krhko primirje, javlja Reuters.

Mrtvi u Donecku

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na terenu borbe ne prestaju, a u Donecku, glavnome pobunjeničkom uporištu, u bombardiranju je poginulo 19 ljudi. Još je petero mrtvih među primateljima humanitarne pomoći, piše France Presse. Reutersov snimatelj javio je da je u Donecku vidio četiri pokrivena trupla kraj granatiranoga kulturnog centra, te još jedno u oštećenom automobilu. Riječ je o ljudima koji kojima je upravo distribuirana humanitarna pomoć kad je granata pala.

U devet mjeseci ukrajinskoga sukoba dosad je poginulo više od pet tisuća ljudi.

Kijev je objavio da je granatiranje u petak djelo pobunjenika, ali reuters javlja kako su tijekom sukoba obje strane već tvrdile da napada ona druga, a to je nemoguće provjeriti.

U gradovima u kojima su pobunjenici opkolili vladine snage u garnizonima, isključeni su i voda i struja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara