Donatori nisu uplatili dovoljno novca: UN smanjio pomoć u hrani afričkim izbjeglicama

Donatori nisu uplatili dovoljno novca: UN smanjio pomoć u hrani afričkim izbjeglicama

Foto: Hina

HUMANITARNE agencije Ujedinjenih naroda u utorak su objavile da su smanjile dodjelu pomoći u hrani za gotovo osamsto tisuća izbjeglica u Africi jer zemlje donatori nisu uplatile dovoljno novca.

To stanje posebno ugrožava djecu koja bi mogla imati trajna mentalna i fizička oštećenja počnu li jesti i manje od današnje minimalne količine hrane, rekao je Antonio Guterres, visoki povjerenik UN-a za izbjeglice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Guterres i voditeljica Svjetskog programa za hranu (WFP) Ertharin Cousin pozvali su donatore da uplate 186 milijuna dolara kako bi njihove organizacije mogle odustati od smanjenja koje je na snazi posljednjih godinu dana.

"Mnogi izbjeglice u Africi preživljavaju uz pomoć WFP-a, a sad i oni trpe zbog smanjenog financiranja", rekla je Cousin. Oko 450 tisuća izbjeglica u Srednjoafričkoj Republici, Čadu i Južnome Sudanu dobivaju upola manje pomoći u hrani, objavio je UN.

U Čadu je najgore jer ondje izbjeglice iz Južnog Sudana preživljavaju s 850 kalorija na dan, umjesto s 2100 koliko WFP smatra da bi trebali dobiti. Izbjeglicama u Burkini Faso, Gani, Liberiji, Mauretaniji, Mozambiku i Ugandi porcije su smanjene od pet do 44 posto.

UN upozorava da gladna djeca ne trpe samo fizički nego da im usporen rast stvara socijalne i ekonomske probleme do kraja života.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara