Dosta je ubijanja civila: UN od SAD-a traži objašnjenje za napade bespilotnim letjelicama

Dosta je ubijanja civila: UN od SAD-a traži objašnjenje za napade bespilotnim letjelicama

Foto: AFP

UN-ov posebni istražitelj Christof Heyns pozvao je vlasti u Washingtonu da pruže klarifikacije i opravdanje za sve veće korištenje bespilotnih letjelica u napadima na ciljane mete. On je u svom novom izvješću kazao kako napadi bespilotnim letjelicama, ili dronovima, često uzrokuju pogibelj nevinih civila, što nerijetko znači i kršenje međunarodnog prava.

"SAD i CIA moraju razjasniti pravnu osnovu za korištenje dronova u Afganistanu, Pakistanu, Iraku, Jemenu i Somaliji u svrhu ubijanja osoba za koje se sumnja da su lideri Al Qaede i talibana, umjesto da ih naprosto pokušaju uhvatiti. Njegov izvještaj na 28 strana podnijet je UN-ovom Vijeću za ljudska prava ususret debati koja će se po pitanju bespilotnih letjelica voditi u Ženevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Američke vlasti moraju razjasniti procedure kojima pokušavaju osigurati ta bilo kakvo ciljano ubijanje nije u sukobu s međunarodnim humanitarnim pravom i ljudskim pravima općenito. Moraju pokazati da su osigurali sve mjere i strategije kako bi spriječili nevine žrtve, kao i to da su osigurali mjere koje će omogućiti brzu i nezavisnu istragu u slučaju da dođe do povrede međunarodnog zakona", objašnjava Heyns.

"Iako brojke prilično variraju kada su u pitanju procjene o broju napada bespilotnim letjelicama, sve studije se slažu u jednom: u zadnje tri godine je došlo do dramatičnog porasta tog broja", nastavlja Heyns, dodajući da se pod hitno moraju istražiti slučajevi stradavanja nevinih civila kako bi se osigurao kredibilitet korištenja dronova.

Posebno se to odnosi na Pakistan gdje je, prema tamošnjem odboru za ljudska prava, samo 2010. godine u napadima bespilotnim letjelicama poginulo 957 ljudi. Najmanje 20 posto poginulih bili su nevini civili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara