Drastično se povećavaju porezi na drugi dohodak: "To je pljuska zemlji znanja i udar na intelektualni rad"

Drastično se povećavaju porezi na drugi dohodak: "To je pljuska zemlji znanja i udar na intelektualni rad"

Foto: Hina

PRIJEDLOG izmjena Zakona o porezu na dohodak pljuska je zemlji znanja i udar na intelektualni rad, izjavio je za Poslovni dnevnik jedan doktor znanosti koji je želio ostati anoniman.

Osvrnuo se tako na prijedlog zakonskih izmjena koje se tiču takozvanog drugog dohotka. Drugi dohodak, koji se ostvaruje putem autorskog ugovora ili ugovora o djelu, do sada se oporezivao paušalno s 25 posto plus prirez. No, Vlada ga sada namjerava oporezivati isto kao i plaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavno ću manje raditi i malo smanjiti potrošnju. Neću trošiti svoje slobodno vrijeme na, primjerice, studije ako će mi pola uzeti država", tvrdi sugovornik Poslovnog dnevnika.

Objašnjava da će na prijavljenih 10.000 kuna autorskog ugovora od 2014. porez tako biti gotovo 4200 kuna, a sad je 2200 kuna. Zajedno s prirezom danas je to opterećenje oko 2600, a od iduće godine oko 5000 kuna.

Kod ugovora o djelu povećanje je još veće. Na 10.000 kuna neto iznosa nužno će biti platiti 7575 kuna poreza, naspram sadašnjih 3546 kuna. Raste i prirez, i to sa 640 na 1360 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara