Država će snositi sve troškove: Učenici osmih razreda će od 2014. ići na dvodnevni izlet u Vukovar

Screenshot: YouTube

SVI UČENICI osmih razreda osnovnih škola od rujna 2014. godine ići će u dvodnevni posjet Vukovaru na trošak države, kako bi tamo učili o Domovinskom ratu, miru i toleranciji.

Vlada je odlučila osnovati Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, javnu ustanovu koja bi se prvenstveno bavila dovođenjem učenika osmih razreda osnovnih škola na dvodnevne izlete u Vukovar, brigom o njihovom smještaju i prehrani te podučavanjem o vrijednostima Domovinskog rata. Ministar branitelja Predrag Matić planira da od rujna iduće godine u Vukovar svaki dan dođe 300 osmaša.

"To je najveći projekt za Vukovar i hrvatske branitelje od Domovinskog rata. Nema veze s nekim aktualnim temama koje se sada provlače po Vukovaru jer mi na tome radimo više od godinu dana", istaknuo je Matić.

O Domovinskom ratu učilo bi se kroz obilazak za obranu Vukovara važnih lokaliteta - bolnice, vodotornja, Ovčare, Trpinjske ceste, na moderan način.

"Dakle, ideja je ne da se ljudima i djeci utjeruje istina, nego da se na jedan, rekao bih, puno smireniji način, organiziran, civiliziran pa i pomirljiv način, priča o nekim povijesnim činjenicama", naglasio je premijer Zoran Milanović.

Učenici bi u Vukovaru boravili o trošku države. Spavali bi u vojarni koju tek treba urediti, a do Grada heroja prevozilo bi ih 18 autobusa od kojih će polovica biti oslikana simbolima devet najznačajnijih ratnih brigada, a polovica motivima hrvatskih gradova koji su najviše stradali u ratu. U javnoj ustanovi zaposlilo bi se 60 ljudi, a sve skupa državu će prve godine stajati 39 milijuna kuna.

Plan je da svake godine troškovi budu sve manji, jer se očekuje da će javna ustanova stvarati prihod od prodaje ulaznica i suvenira.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara