Državne i javne službe ostaju bez božićnica, sindikati traže sastanak s Josipovićem: "Stop pravnom nasilju!"

Državne i javne službe ostaju bez božićnica, sindikati traže sastanak s Josipovićem: "Stop pravnom nasilju!"

Foto: Davor Pongračić/Cropix

PET SINDIKALNIH središnjica zatražilo je sastanak s predsjednikom Ivom Josipovićem povodom Nacrta prijedloga zakona o uskrati pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama kojeg je Vlada poslala u proceduru.

"Vlada RH je ovim pokazala jasnu namjeru da zakonodavnom intervencijom suspendira prava koja proizlaze iz kolektivnih ugovora. Držeći takav postupak Vlade opasnim presedanom koji zadire u temeljne vrednote Ustavnog poretka, sindikalne središnjice poduzet će sve dopuštene mjere kako bi spriječile pravno nasilje koje bi uslijedilo usvajanjem ovog prijedloga zakona.

Polazeći od Vaše Ustavne zadaće da brinete o redovitom i usklađenom djelovanju te stabilnosti državne vlasti te Vaših ovlasti glede zaštite ustavnosti u zakonodavnom postupku, predlažemo Vam da žurno sazovete predsjednike sindikalnih središnjica na sastanak na kojemu želimo zajednički sagledati implikacije ovog Vladinog poteza, kao i mogućnosti preveniranja potencijalnih šteta koje u ovom slučaju ozbiljno prijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nadamo se da ćete uvidjeti svu ozbiljnost nastale situacije te da ćete postupiti žurno u zaštiti ustavnog poretka, pravne sigurnosti i materijalnih prava hrvatskih građana", stoji u otvorenom pismu kojeg su potpisali čelnici pet sindikalnih središnjica.

Josipović: Treba vidjeti je li nešto formalno neustavno

Predsjednik Josipović nije još primio pismo čelnika Matice sindikata Vilima Ribića u kojem ga poziva da zatraži ocjenu ustavnosti prijedloga Zakona o uskrati pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, a kojim se poništavaju odredbe kolektivnih ugovora. "Ustavni sud tu malo ili ništa može napraviti", poručio je predsjednik.

"Treba razdvojiti pitanje je li nešto zaista formalno neustavno i onda zahtjevi za ispitivanje ustavnosti imaju smisla, ali ako je riječ o interesima i pregovaranju tu pravo, odnosno Ustavni sud može malo ili ništa napraviti. Ono što je najvažnije je da se pregovara. Potreba pregovaranja je u uvažavanju interesa, ali i realiteta kada govorimo o financijskim mogućnostima", kaže Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara