Dubrovačke putničke agencije: Ne želimo plaćati harač za one koji "šetaju Stradunom, a ništa ne troše"

Dubrovačke putničke agencije: Ne želimo plaćati harač za one koji "šetaju Stradunom, a ništa ne troše"

Foto:  Boris Kovačev (Cropix)

"NE MOŽEMO i ne želimo prihvatiti da samo jedan od gospodarskih subjekata u ovom slučaju putničke agencije, u lancu onih koji sudjeluju u prihvatu i usluživanju gostiju s brodova na  kružnim putovanjima, budu penalizirane", stoji u priopćenju za javnost kojeg je danas odaslala Koordinacija dubrovačkih putničkih agencija, a na ponudu dubrovačkog gradonačelnika. 
 
Naime, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić prvo je najavio na sastanku s komunalcima početak obračuna  s onima kojim "samo šetaju Stradunom, a ništa ne troše". Desetak dana iza te najave objavio je i kako se dogovorio s putničkim agencijama da bi te agencije trebale plaćati 15 kuna po putniku kojeg dovedu autobusom u staru gradsku jezgru. No, čini se da takvog dogovora nije ni bilo. 
 
"Ponuda gradonačelnika, izišla u medijima nakon našeg zajedničkog sastanka 6. veljače, manjkava je i bitno odstupa od onoga što je nama gradonačelnik ponudio i to isključivo usmeno na spomenutom sastanku. Kao drugo, ne možemo i ne želimo prihvatiti da se u toj ponudi penalizira samo jedan segment, i to  manji dio svih onih gostiju koji dolaze u gradsku jezgru. Naime naplata koju gradonačelnik želi naplatiti od putničkih agencija, odnosi se na samo 20 – 30 % od broja putnika koji dolazi u Dubrovnik i to samo na brodovima za krstarenja", zaključuju putničke agencije dodajući da putničke agencije nemaju mogućnosti platiti ponuđene "pristojbe, takse, harače, kako god se one zvale". 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, putničke agencije naglašavaju kako nametanje naplate istih, imalo bi kao direktnu i isključivu posljedicu, ogromne financijske gubitke svih putničkih agencija na području Dubrovnika te nastavno tome masovna otpuštanja  zaposlenika, otkazi poslova svim dobavljačima autobuseri, vlasnici malih vozila, vodiči, restorani, itd.
 
"Nitko sebi ne može uzeti za pravo isključivosti ljubavi prema ovome Gradu i uvjeravanjem da su svi ostali pohlepnici koji rade za svoju korist, a protiv interesa i koristi Grada. Djelatnici i vlasnici putničkih agencija iz Dubrovnika svoju ljubav prema Gradu dokazali su i 
dokazuju, plaćanjem svih doprinosa, poreza i prireza upravo u Gradu Dubrovniku, stalnom promocijom Dubrovnika na svim svjetskim tržištima, obnavljanjem dubrovačkog turizma nakon  Domovinskog rata itd. itd. Samo u putničkim agencijama iz Dubrovnika stalno je zaposleno preko 400 djelatnika, u sezoni i do 800 djelatnika, a s vodičima, autobuserima i svima drugima i preko tisuću 
ljudi. Sa svojim obiteljima to je 3 – 4 tisuće građana ovog našeg jedinog Grada", zaključuje se na kraju.  
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara