Dubrovački HSS: Ne ispoštuje li središnjica naše ultimatume, 95 posto članstva napušta HSS

Dubrovački HSS: Ne ispoštuje li središnjica naše ultimatume, 95 posto članstva napušta HSS

Foto: FAH

UKOLIKO središnjica HSS-a ne ispoštuje žalbu na suspenziju i dva ultimatuma dubrovačke podružnice te stranke, 95 posto dubrovačkog članstva izlazi iz HSS-a, rečeno je danas navečer u Dubrovniku.

Raskol u HSS-u dogodio se nakon što je prošli tjedan dubrovačka gradska organizacija odlučila na predstojećim lokalnim izborima podržati HNS-ovog kandidata za gradonačelnika Andra Vlahušića. Nakon toga u javnost je izašao sadržaj e-maila u kojem je predsjednik dubrovačkog HSS-a Željko Raguž, prije objave potpore Vlahušiću, navodno od HDZ-a tražio vijećničke mandate i radna mjesta u zamjenu za potporu toj stranci, zbog čega je središnjica prvo suspendirala Raguža. Predsjednik županijskog odbora Stipo Gabrić Jambo u subotu je donio istu odluku i za sva tijela dubrovačkog HSS-a, kao i njihove odluke vezane za izbore.

"Tražimo ukidanje suspenzija tijela i odluka gradske organizacije HSS-a"

HSS-ov županijski povjerenik za organizaciju mladih i član gradske organizacije Domagoj Carević istaknuo je danas na konferenciji za novinare kako će se dubrovački HSS na suspenziju žaliti, jer drže da se nisu ogriješili o Statut stranke. U žalbi su naveli i dva ultimatuma.

"Tražimo trenutno ukidanje suspenzija tijela i odluka gradske organizacije HSS-a, kao i poštivanje odluka gradskih i županijskih organizacija o izlasku na izbore. Takve odluke se ne smiju kršiti od strane predsjednika stranke Branka Hrga", rekao je Carević. Najavio je kako će žalbu potpisati 95 posto članstva, koje će u suprotnom izaći iz HSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potpredsjednica suspendirane gradske organizacije HSS-a Ana Matušić istaknula je kako trenutno broje oko 200-tinjak članova, te da spomenuti postotak temelje na "informacijama s terena".

"Mi smo u procesu prikupljanja potpisa, a na kraju krajeva svi ti ljudi su direktno ili indirektno došli u organizaciju preko Željka Raguža", rekla je Ana Matušić, ustvrdivši kako se njihova odluka o potpori Vlahušiću neće promijeniti.

"Svatko je trebao dobiti svoju priliku"

Istaknula je kako jedino ostaje pitanje hoće li ga podržati kao nezavisni članovi ili kao članovi HSS-a. Ovakvog naputaka će se držati većina dubrovačkog članstva HSS-a, uvjerena je. Na novinarski upit zašto su se uopće upuštali u "trgovinu" s HDZ-om ako su već unaprijed odlučili podržati Vlahušića, Matušić je odgovorila kako je "svatko trebao dobiti svoju priliku".

Član Gradskog odbora HSS-a Marko Miljanić rekao je pak kako nisu trgovali s nikim, te kako bi tek sada, nakon što su posljednje dvije godine bili u koaliciji s HNS-om, bili trgovci kada bi koalirali s HDZ-om.

"Odluka o podršci Andru Vlahušiću je na Gradskom odboru donesena jednoglasno. O moralu i osobama koje su stoga donijele odluku o suspenziji gradske organizacije neću puno govoriti", rekao je Miljanić.

Istaknuo je kako su dubrovački HSS-ovci izrazito nezadovoljni rezultatima županijskog HSS, te zatražio ostavku Stipe Gabrića Jamba.

"Pozivamo gospodina Gabrića da podnese ostavku zbog nestanka HSS s političke scene u županiji, a poglavito zbog smiješne odluke o suspenziji HSS-a u Dubrovniku", rekao je Miljanić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara