Dubrovački imam Herić: Osuđujemo svaku krv i svako oduzimanje života

Dubrovački imam Herić: Osuđujemo svaku krv i svako oduzimanje života

Screenshot: YouTube

DUBROVAČKI biskup Mate Uzinić posjetio je u utorak Medžlis Islamske zajednice u Dubrovniku i sastao se s dubrovačkim imamom Salkanom ef. Herićem, koji je istaknuo da Islamska zajednica u Hrvatskoj osuđuje svako oduzimanje života, a sloboda ima svoja pravila po kojima se treba ponašati.

Biskup Uzinić posjetio je prvi put Medžlis Islamske zajednice u Dubrovniku, a u razgovoru s imamom Herićem među ostalim je razgovarao i o posljednjim događajima u Parizu, gdje je zbog objavljenih karikatura proroka Muhameda ubijeno 12 ljudi, uglavnom zaposlenika satiričkog tjednika "Charlie Hedbo".

Herić: Sloboda ima svoja pravila

"Mi osuđujemo svaku krv, osuđujemo oduzimanje svakog života. Sloboda ima svoja pravila po kojima se treba ponašati. Muslimanski svijet ili ljudi koji čine to u ime muslimanskog svijeta, neću reći islama jer islam s time veze nema, nemaju pravo to raditi. Slažem se i pozdravljam Čečene koji su u petak izašli na ulice i održali molitvu na javnom trgu ispred džamije. To su mehanizmi i demokratsko pravo i ove strane da se bori. Sve drugo je islamu strano i ne želim se pravdati, ali moramo se ograditi jer ovi posljednji događaji nisu u duhu Kur'ana. Bog naređuje pravdu i dobročinstvo, a zabranjuje razvrat i nasilje", rekao je imam Salkan ef. Herić.

Biskup dubrovački Mate Uzinić istaknuo je kako njegov posjet Islamskoj zajednici nije slučajan, a potaknut je među ostalim događajima u Europi i svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom tjednu kršćani mole za jedinstvo kršćana, a možda se to može proširiti i na odnos prema drugim vjerskim zajednicama. S druge strane, ovaj susret nije slučajan zbog događaja u Europi i svijetu koji poremećuju odnose između naših vjerskih zajednica i mi moramo jasno dati do znanja da se to ne smije preseliti ovdje", istaknuo je dubrovački biskup.

"Ubojstva veći grijeh od karikatura"

"Slažemo se da je ubojstvo i terorizam zločin i da je to puno veći grijeh protiv Boga i Proroka nego što su karikature i slike kojima se oni vrijeđaju. Također, želio bih poručiti kako sloboda, koliko je god svi moramo poštovati, ima svoja ograničenja, a ta ograničenja su prava i dostojanstvo drugog čovjeka", rekao je biskup dubrovački Mate Uzinić te dodao kako prekoračivanje toga prestaje biti sloboda i postaje njezina zloupotreba.

Također je rekao kako je, osim terorističkih napada, povod njegova posjeta nedavni izbor novog predsjednika Islamske zajednice u Dubrovniku te činjenica da je imam Salkan ef. Herić 30 godina na čelu te zajednice koja djeluje 80 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara