Đurovićev odvjetnik ide na Ustavni sud! "Tražimo pravdu, povrijeđena su ustavna i ljudska prava"

Đurovićev odvjetnik ide na Ustavni sud! "Tražimo pravdu, povrijeđena su ustavna i ljudska prava"

Ilustracija: Index

VRHOVNI sud donio je pravomoćnu presudu četvorici optuženika za ubojstvo Ive Pukanića u listopadu 2008.  Vrhovni sud, kao sud trećeg stupnja, odlučivao je o žalbama Roberta Matanića, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića na presudu istoga suda od 8. veljače 2012.g., za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića.

Konačnu presudu nisu željeli objaviti prije nego što o njoj obavijeste strane u postupku. Vrhovni sud već je ranije potvrdio kazne dugotrajnog zatvora četvorici optuženika, ali su imali pravo žalbe jer se radilo o kaznama većim od 20 godina. Na današnju odluku Vrhovnog suda više nema prava žalbe pa će ona biti konačna.

Vrhovni je sud djelomično prihvatio žalbu Slobodana Đurovića. Za kazneno djelo poticanja na udruživanje za počinjenje kaznenog djela utvrđena mu je kazna zatvora u trajanju od tri godine, umjesto ranije kazne od pet godina. Istodobno, sudsko vijeće prihvatilo je po drugostupanjskom sudu utvrđenu kaznu dugotrajnog zatvora od 22 godine za kazneno djelo poticanja na teško kazneno djelo ubojstva iz koristoljublja. U konačnici, Đurović je osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 23 godine. Pravomoćnom presudom bio je osuđen na 25 godina zatvora. U ostalom dijelu Đurovićeva žalba, te u cijelosti žalbe Matanića, Milovanovića i Gudurića, odbijene su kao neosnovane i potvrđena je presuda drugostupanjskog suda. Podsjetimo, Željko Milovanović osuđen je na maksimalnih 40 godina zatvora, Robert Matanić na 35, a Bojan Gudurić na 33 godine zatvora.

Ustavna tužba na konačnu presudu za ubojstvo Pukanića

Nakon što je Vrhovni sud objavio konačnu presudu, presudu u trećem stupnju za ubojstvo Pukanića, odvjetnik optuženog Slobodana Đurovića Rajko Mlinarić najavljuje da će se obratiti Ustavnom sudu.

Slobodanu Đuroviću Vrhovni je sud kaznu smanjio sa 25 na 23 godine zatvora. Nismo zadovoljni ni s tom presudom iako je manja, komentirao je odmah po objavi presude, njegov odvjetnik Rajko Mlinarić. Iako se stalno prigovara sporosti pravosuđa, u ovom je predmetu bio veliki zaokret i vrlo brzo suđenje, kaže Mlinarić i zaključuje da suđenje nije bilo pošteno. Dogodilo se potkopavanje vladavine prava, a Vrhovni sud nije poštivao zakonitost, objektivnost i jednakost stranaka u postupku, nizao je primjedbe odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Jer se kroz cijeli postupak Sud, osobito prvi, ponašao kao tužiteljev saveznik na putu do osuđujuće presude. Izgledalo je kao da je to njihov zajednički cilj. A kad se tako provodi suđenje obrani je unaprijed oduzeta svaka šansa za pošteno suđenje" - rekao je Đurovićev branitelj.Cijeli predmet počiva samo na iskazu jednog čovjeka, krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića koji je trgovao sa Sudom, a dokazano je da je iznosio neistine, kaže Mlinarić..

"Posljedica je evidentna, Đurović je osuđen na 23 godine zatvora što je za njegovu dob kao doživotan zatvor, a nije sudjelovao u tome i nema objektivnih dokaza", kaže Mlinarić.

Otkrio nam je svoj sljedeći potez, jedini mogući nakon potvrđene pravomoćne presude.

"A to je podnošenje ustavne tužbe Ustavnom sudu ukazujući na brojnost povrijeđenih ustavnih i ljudskih prava. Očekujemo da će se prepoznati svi propusti i da će se konačno postići pravda i da će Ustavni sud ukinuti prethodne presude", zaključio je odvjetnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara