Duž autocesta uvedeno 13 punktova hitne medicinske pomoći, unesrećenima na raspolaganju i 11 helikoptera

Ilustracija: Robert Fajt/Cropix

28 PILOTA helikoptera i 20 tehničkih letača uz dva tima hitne službe, ove će godine danonoćno biti na raspolaganju unesrećenima tijekom cijele turističke sezone. U njihovu spremnost uvjerio se danas i ministar zdravlja Rajko Ostojić koji je posjetio tim hitne medicinske službe smješten u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama kraj Trogira. Sudjelovao je u pokaznoj vježbi hitnog helikopterskog zbrinjavanja ozlijeđene osobe s politraumom, s otoka na kopno.

Važnost ove službe je u tome što su do sada, otoci i priobalja znala biti i do 24 sata bez svog liječnika, koji je pacijenta morao pratiti u najbližu bolnicu. "Od ove godine nije tako, zato je to u krajnjem slučaju, to bila prva točka prve sjednice Vlade, dakle cijelo vrijeme smo organizirali da je tim hitne medicinske pomoći, kojeg plaća HZZO, ovdje, da on odlazi po pacijenta i pacijenta prati u nadležnu bolnicu. Na taj način smo omogućili dostupnu zdravstvenu zaštitu, nismo dopustili više tu prazninu i na taj smo način hitnu medicinsku pomoć pokazali učinkovitom", naglasio je Ostojić.

"Ova eskadrila je u stanju na bilo koji dio priobalja, od najsjevernije do najjužnije točke, maksimalno doći u sat vremena"

"Za tu svrhu, vojska je osigurala 11 helikoptera od kojih je jedan u 24-satnom dežurstvu, ostali se u funkciju stavljaju po potrebi, a lete ne samo na području Hrvatske već i šire", rekao je general Bojnik Mate Obradović zapovjednik Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske.

"Oružane snage, odnosno ova eskadrila, je u stanju na bilo koji dio priobalja, od najsjevernije do najjužnije točke, maksimalno doći u onom zlatnom satu, odnosno sat vremena. Zahvaljujući iskustvu i požrtvovnosti pilota, 24 sata i danju i noći uvijek je spremna jedna ili druga posada ili ne daj Bože, ako je potrebno i više posada", kaže Obradović.

13 punktova hitne medicinske pomoći duž autocesta

Kako bi se dodatno osigurala što bolja pomoć, uvedeni su i dodatni timovi na području autoceste, rekao nam je ministar Ostojić.

"Tijekom ovih ljetnih mjeseci uveli smo 13 punktova hitne medicinske pomoći duž autoputa, dakle od istoka preko Zagreba, do Vrgorca, ali nismo zaboravili niti Istarski ipsilon, ni naravno staru Ličku cestu", istaknuo je Ostojić.

Važnost ovih timova vidjela se prilikom nedavne prometne nesreće češkog autobusa na Svetom Roku. Zavod za hitnu medicinu Ličko-senjske županije u tehničkoj jedinici Sveti Rok, prvi je stigao na intervenciju i sudjelovao u zbrinjavanju stradalih čeških turista.

"Ta služba je prva reagirala, došla je u roku od 5 do 7 minuta. Inače, oni su zasigurno spasili cijeli niz života, želim im se zahvaliti i naravno, zaželjeti da ove godine imaju što je moguće manje posla. Usput budi rečeno, naše češke pacijentice blizanke u subotu su se u dobrom stanju, vratile u svoju domovinu", rekao je Ostojić, koji će danas posjetiti ovu tehničku jedinicu Hitne službe kako bi im zahvalio na profesionalno odrađenom poslu te kako bi pružio potporu svim djelatnicima hitne medicinske službe koji svakodnevno na terenu spašavaju ljudske živote.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara