Dužnosnicima isplaćeno više od 27 milijuna kuna naknade za plaće

Foto: Hina

ČAK 283 dužnosnika – 27 državnih i 266 lokalnih, koristilo je lani pravo na naknadu plaće po prestanku dužnosti, te je iz državnog i lokalnih proračuna za tu namjenu isplaćeno više od 27 milijuna kuna, proizilazi iz odgovora što su ih Vlada i Ministarstvo uprave dali saborskom zastupniku, laburistu Dragutinu Lesaru.

Lesara je, naime, zanimalo, koliko je državnih, a koliko dužnosnika u općinama, gradovima i županijama u 2013. godini koristilo pravo na naknadu plaće i staž osiguranja šest plus šest, odnosno šest mjeseci po prestanku dužnosti i koliko je za to isplaćeno iz proračuna općina, gradova i županija, odnosno državnog proračuna.

Tijekom 2013. godine 17 državnih dužnosnika ostvarilo je pravo na naknadu plaće i isplaćeno im je ukupno 2, 2 milijuna kuna. Riječ je o tri bivša zamjenika ministra, 11 pomoćnika ministra i tri ravnatelja državnih upravnih organizacija.

Po prestanku dužnosti, do novog posla, odnosno do ispunjenja uvjeta za mirovinu, državni dužnosnici imaju pravo šest mjeseci primati naknadu u visini dužnosničke plaće, a sljedećih šest mjeseci u visini polovice plaće.

Općinski načelnici, gradonačelnici i župani, koji su dužnost obnašali profesionalno, imaju pravo na naknadu šest mjeseci po prestanku dužnosti i to u visini prosječne plaće koja im je isplaćivana šest mjeseci prije isteka dužnosti.

Naknade isplaćene na teret poreznih obveznika

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema podacima koje su prikupili i Ministarstvu uprave dostavili uredi državne uprave, pravo na naknadu plaće koristilo je 266 lokalnih dužnosnika, za što je iz proračuna jedinica isplaćeno sveukupno 24, 9 milijuna kuna.

Tih 27 milijuna kuna isplaćeno je na teret poreznih obveznika, podsjetio je Lesar komentirajući pisane odgovore.

Za Lesara su spomenuti iznosi, veliki iznosi.

"Ovisno o stažu, za radnike zakon propisuje otkazni rok od maksimalno četiri mjeseca, isto pravilo trebalo bi primijeniti za sve", rekao je laburist Hini.

Riječ je, kaže, o "povlaštenoj kategoriji" koja je sama sebi skrojila pravila koja im jamče prava i nakon mandata.

Lesar skreće pozornost na još jednu činjenicu. Dužnosnik, koji je kao državni službenik radio u državnoj upravi, ima zajamčeno pravo vratiti se na stari posao, dok onaj koji je radio kod privatnika to nema, odnosno ima samo ako se sporazumi s poslodavcem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara