Dva dana do presude Čačiću: Kakva mu je politička budućnost?

Dva dana do presude Čačiću: Kakva mu je politička budućnost?

Foto: Varga György/MTI /Cropix (automobil na kojega je naletio Čačić)

U PETAK 29. lipnja u 9 sati znat će se sudbina prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. Sud u mađarskom Kapošvaru izreći će mu presudu za izazivanje prometne nesreće u kojoj je poginulo dvoje ljudi. Iako Čačić ima deklarativnu podršku premijera da neovisno o ishodu ostane u Vladi, njegova politička budućnost i utjecaj i više su nego neizvjesni.

> Čačić: Skrivio sam prometnu nesreću u kojoj je poginula jedna osoba

Za dva dana sve će biti riješeno. Odlučuje mađarska sutkinja Kristina Kostyk. Zanimaju je, kaže, samo pravne činjenice i pravda za žrtve. O političkim pak posljedicama za prvog potpredsjednika Banskih dvora, javnost u Hrvatskoj bavi se već dvije i pol godine, koliko je prošlo od kobne nesreće na mađarskoj autocesti.

"Ako budem osuđen na bezuvjetnu kaznu tada ću se povući", rezolutan je bio Radimir Čačić prije godinu dana. U takve izjave, barem prema njegovim objašnjenjima, ne smije se sumnjati.

"Ja inače imam običaj govoriti istinu", kaže Čačić.

I kada je postao prvi među potpredsjednicima i ključna figura za izvlačenje zemlje iz pakla gospodarske krize, retorika je ostala ista. I unatoč teškom teretu na leđima, Čačić nije odustao od imidža zločestog dečka Banskih dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
A kada bi ga se upitalo za slučaj Mađarska samo bi odmahnuo rukom - sve sam već rekao, neću ništa ponavljati. Breme Radimira Čačića opterećuje Vladu Zorana Milanovića od prvoga dana. Puna podrška 'osobnoj tragediji', kako ju nazivaju, nikada nije bila upitna. Sve dok nisu otišli i korak dalje.

"Ako je Čačić bio podoban za ovu Vladu do danas, on ne može postati nepodoban za ovu Vladu od sutra zato što je tako odlučio mađarski sudac", poručili su iz Banskih dvora, a premijer Zoran Milanović u intervjuu RTL-u pojasnio.

"Na kraju ispada da je sudbina, odnosno status hrvatske Vlade u rukama jednog službenika, odnosno suca prvostupanjskog suda u Mađarskoj. To se može gledati i na taj način, ali to nije vladavina prava. Vladavina prava nije pritisak na dugme, vladavina prava je razgovor, ovako kako sada smireno razgovaramo i razdvajanje etički neutralnog od etički bremenitog", istaknuo je Milanović.

O tome što je vladavina prava dalo bi se još razgovarati, a pogotovo bi to htjeli u HHO-u pa su pozvali premijera da povuče skandaloznu izjavu i javno se ispriča zbog nasrtaja na vladavinu prava. O tome što učiniti s Čačićem nemaju svi u Milanovićevoj stranci isto mišljenje, a slučaj Čačić SDP-ovci će prepustiti HNS-u. I njihovu će odluku s manje ili više razočaranja ili olakšanja prihvatiti. HNS šuti do petka, kaže Vesna Pusić.

"Čekamo petak, vidjet ćemo što će biti i onda ćemo imati stav", rekla je Pusić.

Samo oslobađajuća presuda Čačića može potpuno rehabilitirati. Sve drugo, ostao on u Vladi ili ne, sasvim će sigurno ostaviti trag na političaru koji se oduvijek smatra prvim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara