Dvije eksplozije u Donecku, Kijev optužuje Rusiju da priprema intervenciju pod krinkom "humanitarne akcije"

Foto: Hina

DVIJE eksplozije odjeknule su u subotu rano ujutro u Donecku, ključnom gradu u rukama separatista na istoku Ukrajine, dok Kijev optužuje Rusiju da želi vojno intervenirati pod izgovorom humanitarne akcije.

U eksplozijama nije bilo žrtava niti veće materijalne štete, uglavnom su popucali prozori na zgradama, na dva različita mjesta koje su granate pogodile.

Ofenziva ukrajinskih snaga koja je pokrenuta prije četiri mjeseca koncentrira se sada na glavna uporišta pobunjenika a posebno na Doneck.

U noći na subotu, na ukrajinske snage angažirane na istoku zemlje "u nekoliko je navrata otvorena vatra" i "ima žrtava" čiji je broj još uvijek nepoznat, rekao je glasnogovornik glavnog stožera ukrajinskih snaga Oleksej Dmitraškivski.

Rusija traži hitne mjere humanitarne pomoći

Rusiju zabrinjava situacija koja je sve teža za civile i traži hitne mjere humanitarne pomoći.

Na ukrajinskoj televiziji u petak navečer Rusija je optužena da pokušava poslati humanitarni konvoj u Ukrajinu. "Veliki konvoj kreće se prema ukrajinskoj granici, a prate ga vojska i ruska vozila", rekao je Valerij Čali, dužnosnik ukrajinske predsjedničke administracije.

Po njemu, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko zaustavio je tu provokaciju diplomatskim putem nakon razgovora s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin razgovarao je sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim koji je zajamčio da će konvoj biti zaustavljen, rekao je Čali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara