Dvjestotinjak radnika Hrvatske pošte prosvjedovalo na Markovu trgu: "Tisuće otkaza i još vam nije dosta!!!"

Dvjestotinjak radnika Hrvatske pošte prosvjedovalo na Markovu trgu: "Tisuće otkaza i još vam nije dosta!!!"

Ilustracija: Arhiva

DVJESTOTINJAK radnika Hrvatske pošte (HP) okupilo se danas na Markovu trgu prosvjedujući protiv najavljenih otkaza za 270 radnika te nemarnog i neodgovornog odnosa Vlade koja je stopostotni vlasnik HP-a.

Poslodavac je najavio nove otkaze, ne skrivajući namjeru da s otpuštanjima nastavi i ubuduće, iako je u procesu restrukturiranja od 2008. HP napustilo gotovo 3.000 radnika, od čega samo ove godine njih 830, ističu prosvjednici.

Nezadovoljni radnici sa sindikalnim zastavama i transparentima "Tisuće otkaza i još vam nije dosta!!!", "Vašu brigu vraćamo na izborima jednakom mjerom", "Možete kako hoćete, nećete dokle hoćete" i "Koliko košta da propadne pošta?" prošli su u povorci od Glavne pošte u Jurišićevoj ulici do Markova trga želeći upozoriti hrvatsku javnost da je u HP-u dosad otpušteno najviše radnika od svih javnih poduzeća.

Na Markovu trgu obratili su im se čelnici dvaju reprezentativnih sindikata u Pošti - predsjednica Hrvatskog sindikata pošte Jadranka Dumbović i predsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske Željko Vidaković, te predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Njihovo prozivanje sadašnje i bivše vlade zbog nebrige prema radnicima i rasprodaje državne imovine prosvjednici su popratili zviždanjem i povicima "Lopovi!".

"Nitko od odgovornih i zaduženih za poslovanje HP, a to su Vlada i njezini ministri, posebno resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić, Uprava i Nadzorni odbor, ne može biti iskupljen od svojeg dijela odgovornosti za zanemarivanje HP-a", istaknula je Dumbović uz povike odobravanja prosvjednika.

Zbog nepoštivanja Zakona o poštanskim uslugama tijekom posljednjih pet godina HP-u je prihod umanjen za najmanje 700 milijuna kuna. "Dosta je i dalje ovako neće ići", poručila je Dumbović.

"Došli smo pred Vladu i Sabor poručiti jednima i drugima da iz dana u dan sve više iznevjeravaju obećanja koja su davali uoči izbora. Sva što su donijeli u ove dvije godine jest da sve teže žive ljudi koji su ih doveli na vlast", rekao je Sever upitavši tko je nakon Pošte idući na redu.

Sindikalni čelnici poručili su Upravi HP-a i Vladi da će sindikati poduzeti sve pravne mogućnosti kako bi zaštitili radnike i njihova prava. Najavili su dugotrajne sindikalne akcije i prosvjede s ciljem pronalaska rješenja koje neće imati za posljedicu ovakav način otpuštanja radnika.

Tvrde da je HP doveden "na korak do puta prema nigdje", dijelom zbog potpune liberalizacije tržišta poštanskih usluga, a dijelom zato što sve dosadašnje Vlade, pa tako ni sadašnja, ništa nisu učinile da zaštite svoje vlasništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posebno ističu da HP nikada nije dobio ni lipe iz državnog proračuna, štoviše redovito i uredno puni taj proračun.

HP: Otpuštamo radnike da bi drugi dobili plaće

Hrvatska pošta (HP) smatra da je današnji prosvjed dvaju sindikata pošte na Markovu trgu njihovo demokratsko pravo, ali napominje da radnicima HP-a plaća dosad nije kasnila niti jedan dan, a sve mjere racionalizacije provode se jer im tvrtka i dalje želi neometano isplaćivati plaće.

U reakciji na prosvjed Hrvatskog sindikata pošte i Republičkog sindikata radnika Hrvatske protiv otpuštanja 270 radnika HP-a, Uprava ističe da je osim smanjenja volumena poštanskog poslovanja HP zbog nelegalne konkurencije u zadnjih pet godina izgubio oko 800 milijuna kuna, koji sada nedostaju za manje bolno restrukturiranje.

Početkom studenog HP je pokrenuo postupak savjetovanja s Glavnim radničkim vijećem o kolektivnom višku radnika. Utvrđen je višak od 270 radnika, od kojih su više od 35 posto radnici u administraciji.

HP u dogovoru sa socijalnim partnerima radnicima isplaćuje otpremnine veće od zakonskih, a cjelokupan postupak zbrinjavanja viška radnika provodi se u skladu sa zakonom, naglašava Uprava u priopćenju.

Jedan od ključnih kratkoročnih ciljeva HP-a je povećanje efikasnosti i optimiziranje broja zaposlenika, zbog kontinuiranog pada prihoda iz temeljne djelatnosti u poštanskom poslovanju, što je pojava i na europskom i globalnom tržištu.

Trend smanjenja prihoda mora pratiti i smanjivanje broja zaposlenih jer je taj trošak prije samo godinu dana činio 70 posto ukupnih troškova poslovanja, što je bio najviši postotak u EU. Danas je taj trošak 65 posto, te je i dalje među najvišima u EU.

Od sredine 2012. HP je smanjio broj zaposlenih za 10 posto, odnosno 1020 radnika, nakon čega je ostalo današnjih 9650 radnika. U drugim poštanskim operatorima u EU smanjenje broja radnika nakon liberalizacije tržišta bilo je drastičnije, primjerice u Austriji 45 posto, a u Švedskoj više od 50 posto.

U 2014. godini, kada će se osjetiti puni efekt smanjenja broja zaposlenih, planira se smanjenje troškova osoblja za 20 posto, odnosno više od 200 milijuna kuna, u odnosu na 2012.

Također su znatno reducirana nova zapošljavanja tako da je ove godine zaposlen samo 31 radnik, a u razdoblju od 2008. do 2011. godine zapošljavalo se više od 220 radnika godišnje.

HP je ove godine racionalizirala i druge upravljive troškove, koji će biti niži za oko 20 milijuna kuna, a efikasnijim procesom nabave na investicijama je postignuta ušteda od oko 18 milijuna kuna, ističe Uprava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara