Dvostruki problem: Tajfun i vulkan prijete Filipinima

Dvostruki problem: Tajfun i vulkan prijete Filipinima

Ilustracija: Hina

FILIPINI se pripremaju za evakuaciju stanovnika uz sjeveroistočnu obalu kojoj se približava tajfun, kao i onih blizu vulkana koji izbacuje pepeo nad pokrajinom u središtu zemlje, objavili su dužnosnici u petak.

Tajfun Noul se rano u petak nalazio oko 480 kilometara od grada Borongana u pokrajini Istočni Samar s vjetrovima brzine 185 kilometara na sat i očekuje se da će za vikend pogoditi kopno kao oluja četvrte kategorije.

Tisuće putnika već su zapele u pomorskim lukama u središnjem i istočnom dijelu Filipina nakon što je brodovima zabranjeno isplovljavanje zbog nemirnog mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očekuje se da će četvrti tajfun koji ove godine pogađa Filipine donijeti obilne kiše na sjeveroistoku, kažu meteorolozi. Potom se očekuje njegovo slabljenje kako se do utorka bude kretao prema japanskom otoku Okinawi.

Vlasti pripremaju evakuaciju stanovnika u središnjoj pokrajini Sorgson gdje se nalazi vulkan. "Evakuirat ćemo ih iz opreza, jer bi ih kasnije moglo biti teško izvući", rekla je Fritzie Michelena iz službe za hitna stanja.

Direktor filipinskog Crvenog križa Richard Gordon rekao je da su stanovnici puno naučili iz tajfuna Haijan koji je Filipine pogodio 2013. te usmrtio i ozlijedio 8000 ljudi, a milijune učinio beskućnicima.

Svake godine Filipine u prosjeku pogodi 20 tajfuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara