Džihadisti Islamske države zauzeli jedno od najvećih naftnih polja u Siriji

Džihadisti Islamske države zauzeli jedno od najvećih naftnih polja u Siriji

Screenshot: YouTube

DŽIHADISTI Islamske države (IS) preuzeli su u četvrtak kontrolu nad naftnim poljem Al Omar na istoku Sirije, jednim od najvećih u zemlji, nakon povlačenja suparničkih boraca, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

IS sada nadzire većinu naftom bogate pokrajine Deir Ezora gdje je Al Omar te većinu naftnih polja na tom području, navodi ta nevladina organizacija. Prije pobune protiv režima koja se prije tri godine prometnula u građanski rat, ovo polje je proizvodilo gotovo 30.000 barela nafte na dan.

U studenome 2013. Fronta al Nosra, sirijski ogranak Al Kaide i saveznik pobunjenika u borbi s režimom, zauzeo je to polje i nakon toga "prodavao 10.000 barela na dan", navodi SOHR.

No s napredovanjem IS-a, neprijatelja Al Nosre i pobunjenika, skupina je postupno preuzela nadzor nad Deir Ezorom i nad naftnim poljima. Velik grad u pokrajini Deir Ezoru, Al Majadin pao je u četvrtak u ruke IS-a koji sada kontrolira gotovo čitavu pokrajinu.

IS, skupina koju optužuju za najgore zločine, napose za smaknuća pa i razapinjanja, objavila je 30. lipnja da je uspostavila islamski kalifat, ali većina islamističkih skupina u regiji ne priznaje tu tvorevinu.

Libanon grca pod teretom sirijskih izbjeglica

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Libanon je zbog velikog priljeva sirijskih izbjeglica, koji trenutačno čine više od trećine stanovništva, suočen s prijetnjom političkog i gospodarskog kolapsa, upozorio je u četvrtak ministar za socijalna pitanja Rašid Derbas.

Do kraja godine broj izbjeglica iz Sirije doseći će 1,5 milijuna, što je preveliki teret za zemlju od četiri milijuna stanovnika, pojasnio je Derbas. Po njegovim riječima, izbjeglice iz Sirije, koji bježe zbog građanskog rata u zemlji, stajat će krhko libanonsko gospodarstvo u posljednje dvije godine oko 7,5 milijardi dolara. Posebice su teretom izbjeglica opterećeni gradovi i mjesta uz sirijsku granicu, jer sve više raste broj ljudi koji su spremni raditi za znatno niža primanja.

"Nezaposlenost je udvostručena, posebice u redovima nekvalificirane radne snage u tim većinom siromašnim poručjima. Izbjeglička kriza prijeti da dođemo na sam rub gospodarskog, društvenog, političkog pa čak i sigurnosnog kolapsa", tvrdi ministar.

Rat u susjedstvu nije samo pogodio libanonsko gospodarstvo, već je pogoršao sektaške napetosti i izazvao nasilje. Trenutno je u Libanonu registrirano 1,1 milijun sirijskih izbjeglica.

Prema podacima UN-a, Libanon je primio 38 posto svih sirijskih izbjeglica u regiji, više nego bilo koja druga zemlja.

"Svi mi imamo svoja ograničenja i već smo ih uvelike premašili", poručio je Derbas.

Više od polovice sirijskih izbjeglica u Libanonu su djeca i velika većina ne pohađa školu. Žene i djeca se često viđaju kako prose na ulicama Bejruta i dok neki izbjeglice imaju unajmljene stanove, drugi žive u improviziranim skloništima na parkiralištima, garažama i napuštenim zgradama. UN ističe da će Libanonu trebati 1,6 milijardi dolara kako bi ove godine izašao na kraj s humanitarnom situacijom, ali je do sada prikupljeno tek 23 posto tog iznosa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara