Džihadisti iz zasjede ubili najmanje 50 sirijskih vojnika

Džihadisti iz zasjede ubili najmanje 50 sirijskih vojnika

Foto: Hina

NAJMANJE 50 sirijskih vojnika je poginulo, većina je pogubljena, kada su u petak upali u zasjedu džihadista Islamske države na sjeveru zemlje, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Vojnici su upali u zasjedu dok su se povlačili s položaja u pokrajini Raki, gdje se od četvrtka vode borbe dosad neviđene siline.

Kako navodi SOHR, "više stotina" vojnika se povlačilo s položaja sjeverno od Rake, koji je još u rukama režima u toj pokrajini koja se smatra glavnim uporištem ultraradikalnih džihadista IS-a.

"Barem 50 vojnika je palo u zasjedu, neki su poginuli u sukobu ali većina je smaknuta odsijecanjem glave", rekao je direktor SOHR-a Rami Abdel Rahman.

Simpatizeri IS-a su pak izvijestili na Twitteru da su džihadisti smaknuli 75 vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Režimska glasila su šutjela o borbama i o mrtvima u Raki.

Žrtve i na pobunjeničkoj strani

Najmanje 62 osobe, uglavnom pobunjenika, poginulo je u zadnja 24 sata na sjeveru zemlje u sukobima između sirijske vojske i džihadista Islamske države (IS), objavio je ranije petak Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

U četvrtak je ultraradikalna skupina IS počela napade na pokrajine Raka i Alep na sjeveru te Hasaku na sjeveroistoku Sirije, naveo je opservatorij koji izvješća sastavlja na temelju podataka mreže civilnih, medicinskih i vojnih izvora.

Ovo je prvi veliki sukob vojske i IS-a koji, navodi SOHR, teritorije koje nadzire želi "očistiti" od vojske.

IS koji je koncem lipnja najavio uspostavu "kalifata" između Sirije i Iraka, kontrolira velika područja u tim dvjema zemljama i želi proširiti svoju vlast.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara