EBRD prognozira rast od 0,5%: Najlošiji smo u srednjoj Europi jer Vlada do izbora ne želi dirati uhljebe

EBRD prognozira rast od 0,5%: Najlošiji smo u srednjoj Europi jer Vlada do izbora ne želi dirati uhljebe

Foto: Hina; Tablica: EBRD

EUROPSKA banka za obnovu i razvoj objavila je prognoze prema kojima će hrvatsko gospodarstvo ove i sljedeće godine rasti po simboličnoj stopi od 0,5 posto.

"Recesija u Hrvatskoj nastavljena je i u 2014. godini, šestu godinu zaredom, te je BDP pao za 0,4 posto. Zadržavamo našu prognozu rasta za 2015. godinu od 0,5 posto, zahvaljujući nižim cijenama nafte i oporavku potražnje u eurozoni. Neophodna fiskalna konsolidacija najvjerojatnije će biti odgođena do razdoblja nakon izbora. Zbog izostanka velikih reformi koje bi trebale poboljšati poslovno okruženje, snažnog pritiska za fiskalnom prilagodbom u sklopu Procedure za smanjenje prekomjernog deficita te slabim doprinosom vanjskih faktora, i u 2016. očekujemo slabi rast od 0,5 posto", navodi se u izvješću EBRD-a.

U Poljskoj rast od 3,4 posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska znatno za ostaje za ostalim zemljama u regiji srednje Europe i Baltika (CEB) gdje če prosječan rast iznositi 2,9 posto, dok bi iduće godine rast zemalja CEB-a trebao ubrzati na 3 posto.

Najveći rast u toj skupini prognozira se za Poljsku, gdje bi BDP trebao porasti za čak 3,4 posto, susjedna Slovenija imat će rast od 2 posto, Mađarska koja je prošle godine rasla po stopi od 3,6 posto, ove će godine rasti 2,6 posto, a uvjerljivo je najlošija Hrvatska s rastom od 0,5 posto.

Prognoze za 2015., 2016. i siječanjska prognoza za 2015.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara