EK: Hrvatskoj 747 sirijskih i eritrejskih izbjeglica iz Italije i Grčke

EK: Hrvatskoj 747 sirijskih i eritrejskih izbjeglica iz Italije i Grčke

Foto: Hina

EUROPSKA komisija je u srijedu predstavila detaljan prijedlog za raspodjelu sirijskih i eritrejskih izbjeglica iz Grčke i Italije po svim zemljama EU-a, a Hrvatska bi ih trebala primiti ukupno 747.

Pravna podloga za to je hitni interventni mehanizam predviđen u članku 78 Ugovora o funkcioniranju Europske unije, koji bi se sada aktivirao prvi put. Taj interventni program primjenjivao bi se na sirijske i eritrejske državljane, kojima je potrebna međunarodna zaštita i koji su stigli u Italiju ili u Grčku nakon 15. travnja ili koji će nakon tamo stići nakon aktiviranja toga mehanizma.

Ukupno njih 40 tisuća, 24 tisuće iz Italije i 16 tisuća iz Grčke, trebalo biti razmješteno po drugim zemljama članicama prema ključu utvrđenom po nekoliko kriterija - broju stanovnika, BDP-u, stopi nezaposlenosti i broju ranije primljenih izbjeglica.

Za Hrvatsku je utvrđen ključ od 1,87 posto od ukupnog broja izbjeglica koje treba raspodijeliti, odnosno 448 izbjeglica iz Italije i 299 iz Grčke.

Šest tisuća eura za svaku osobu iz interventnog programa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemlje članice trebale bi iz europskog proračuna dobiti šest tisuća eura za svaku osobu koju prime u sklopu toga programa. Za europski fond za azil, migracije i integracije namijenjeno je 240 milijuna eura u sljedeće dvije godine.

Komisija je također predstavila i preporuku za preseljenje 20.000 osoba koji se trenutno nalaze izvan Unije, a koje imaju pravo na međunarodnu zaštitu. Hrvatska bi po izračunu Komisije trebala primiti njih 315, što je 1,58 posto.

Komisija želi da oba programa budu obavezna.

O prijedlogu za raspodjelu izbjeglica iz Grčke i Italije, zemlje članice će odlučivati kvalificiranom većinom. Drugi prijedlog je samo preporuka jer za njega nema pravne podloge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara