EU će se žaliti na brisanje Hamasa s popisa terorista

EU će se žaliti na brisanje Hamasa s popisa terorista

Foto: Hina

EUROPSKA unija odlučila je u ponedjeljak da će se žaliti na nedavnu odluku Općeg suda EU-a da se palestinski pokret Hamas izbriše s europskog popisa terorističkih organizacija, rekla je glasnogovornica Vijeća EU-a.

Odluka je donesena na početku sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu posvećenom, među ostalim, i borbi protiv terorizma, kazala je Susanne Kiefer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Europski prvostupanjski sud ukinuo je 17. prosinca, zbog proceduralne pogreške, unošenje Hamasa na crni popis EU-a, na koji je bio upisan u prosincu 2001., nakon terorističkih napada Al Kaide na Sjedinjene Države 11. rujna.

Sud je ocijenio da je Hamas stavljen na taj popis na osnovi optužbi utemeljenih na pisanju tiska i interneta, a ne odluka nadležnih nacionalnih vlasti, što nije u skladu sa zakonom.

Hamas: To je nemoralno

Mjere protiv Hamasa, uključujući zamrzavanje njegove imovine u Europi, ostaju privremeno na snazi dok se ne donese odluka u žalbenom postupku, za što treba najmanje godinu dana.

Europska komisija, Pariz i London odmah su na tu odluku poručili da EU i dalje smatraju Hamas, koji je na vlasti u Pojasu Gaze, terorističkom organizacijom te su najavili žalbu višoj instanci, Sudu Europske unije.

"Ustrajnost EU-a da upiše Hamas na popis terorističkih organizacija nemoralan je čin koji odražava pristranost EU-a u cjelini, a u korist izraelskog okupatora i nudi mu zataškavanje zločina protiv palestinskog naroda", kazao je Sami Abu Zuhri, glasnogovornik Hamasa u Gazi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara