EU dostiže SAD i Japan po inovacijama: Cilj je udio proizvodnje u BDP-u podići na 20 posto

 Foto: IMZV

EUROPA dostiže uspjeh SAD-a i Japana u pogledu inovacija, no potrebno je smanjiti razlike među državama, prema EU-ovu izvješću, objavila je Europska komisija.

Godišnjim "Pregledom rezultata Unije inovacija" mjeri se napredak država članica EU-a u području inovacija na temelju 25 mjerila.
U ovogodišnjem se izvješću navodi da Europa dostiže uspjeh SAD-a i Japan-a, a vodi pred Australijom, Kanadom i glavnim gospodarstvima u nastajanju.
 
Međutim, razlike među državama članicama EU-a i regionalne nejednakosti unutar država i dalje su velike.
 
Na razini EU-a unaprjeđenja u inovacijama pokretalo je povećanje broja prijava žigova ("žigovi Zajednice") i priljev doktoranada iz zemalja izvan EU-a. Međutim, taj je pozitivan trend usporen zbog smanjenja ulaganja poduzetničkog kapitala.
 
Razlike na razini Europe
 
Na području EU-a još uvijek su najjači igrači zemlje koje najviše ulažu u istraživanje i inovacije – Švedska, Danska, Njemačka i Finska. Te su zemlje uspješne po svim kriterijima.
 
Tijekom posljednjih dviju godina najviše su napredovali Portugal, Estonija i Latvija. Međutim, općenita uspješnost Latvije opisuje se kao "daleko ispod" EU-ova prosjeka, a to je slučaj i s Bugarskom i Rumunjskom.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovim se izvješćem nastoji pomoći državama EU-a prepoznati svoje prednosti i slabosti i usredotočiti se na područja u koja je potrebno uložiti najviše napora.
 
Regionalne neujednačenosti
 
Samo je nekoliko država uspjelo postići ujednačenu razinu uspjeha na svim dijelovima svojeg područja. Jaz među regijama u stvari se produbio tijekom posljednjih dviju godina.
 
Međutim, zahvaljujući europskim strukturnim i investicijskim fondovima preko 100 milijardi eura trenutačno je namijenjeno razvoju istraživanja i inovacija u regijama.
 
Inovacije pokreću gospodarstvo
 
Inovacije su ključne za jačanje konkurentnosti Europe i poticanje gospodarskog rasta. Iz tog razloga EU namjerava do 2020. povećati ulaganja u inovacije na 3 % BDP-a. Time će se povećati udio proizvodnje u BDP-u na željenu razinu od 20 %.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara