EU parlament: Barroso predstavlja plan za ukidanje roaminga do 2016. godine

Foto: European Union 2013

EUROPSKA UNIJA će predstaviti radikalni plan kojim će "protresti" telekomunikacijski sektor, a koji je namijenjen jačanju telekomunikacijskog tržišta i uklanjanju troškova roaminga.

Najavljene planove će pred Europskim parlamentom predstaviti predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, prenosi France Presse.
 
Povjerenica EU za telekomunikacije, Neelie Kroes, u posljednjih nekoliko mjeseci je upozoravala da je od ključnog značaja da EU sada reagira ili će inače izgubiti ekonomsku korist koje potpuno liberalizirani telekomunikacijski sektor može donijeti jedinstvenom tržištu od 500 milijuna ljudi.
 
Kroes je u prošlomjesečnom izvješću upozorila da se cijene poziva razlikuju od zemlje do zemlje, pa tako poziv u Italiji košta 6,9 eurocenti po minuti, pri čemu u najvećoj europskoj ekonomiji, Njemačkoj, raste na 8,8 centi, u Velikoj Britaniji na 9, 7 centi, dok se u Francuskoj iznosi 12,7 centi, a u Španjolskoj 13,3 centa.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Središnje mjesto u ovim planovima zauzima pitanje ukidanja roaminga, odnosno dodatnih troškova naplaćenim korisnicima kada koriste svoje mobitele u inozemstvu.
 
Kroes se u više navrata založila za ukidanje roaminga, a Europska komisija je priopćila da bi od 2016. trebali biti ukinuti svi troškovi roaminga.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara