EU poziva Rusiju i Ukrajinu na sastanak o isporuci plina separatistima

EU poziva Rusiju i Ukrajinu na sastanak o isporuci plina separatistima

Foto: Hina

EUROPSKA komisija predložila je ministrima energetike Ukrajine i Rusije da u ponedjeljak u Bruxellesu razgovaraju kako bi pokušali riješiti nesuglasice oko Gazpromove isporuke plina proruskim separatistima, stoji u priopćenju te institucije.

Potpredsjednik Komisije i povjerenik za energetiku Maroš Šefčovič "poslao je pismo ministrima energetike Ukrajine i Rusije, pozvavši ih u ponedjeljak u Bruxelles na trilateralni sastanak", rekla je glasnogovornica Anna-Kaisa Itkonen na konferenciji za novinare.

"Očekujemo završnu potvrdu dvojice ministara", rekla je Itkonen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napetosti oko isporuke plina između Rusije i Ukrajine počele su kada je ruski Gazprom prošli tjedan počeo s izravnom opskrbom plinom područja pod kontrolom pobunjenika u istočnoj Ukrajini jer je u to područje, kako kaže Gazprom, Kijev prestao slati plin.

Moskva smatra da je isporuka plina istoku Ukrajine dio dogovora zaključenog u listopadu između Gazproma i ukrajinskog Naftogaza, nakon posredovanje EK-a, te da Kijev taj plin treba platiti.

Ukrajinska tvrtka to odbija, uz objašnjenje da ne postoji nikakav način da kontrolira o kojoj se količini radi niti za što se plin koristi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara