EU razmatra hoće li Rusiju prijaviti WTO-u zbog sankcija: "Ne nalazimo utemeljenje u međunarodnim zakonima"

Foto: Hina

EUROPSKA unija bi se mogla žaliti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog zabrane uvoza njezinih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, izjavio je neimenovani viši dužnosnik EU-a, smatrajući da se radi o ilegalnom potezu.

"Ne nalazimo utemeljenje u međunarodnim zakonima za ovakav tip odmazde", rekao je izvor. "Međutim, pažljivo ćemo analizirati koji su plusevi i minusi izlaganja ovog slučaja WTO-u", prenosi dpa.

U međuvremenu Bruxelles će zatražiti da zemlje izvan EU-a ne povećavaju izvoz svojih prehrambenih proizvoda u Rusiju. "Mislimo da ne bi bilo prihvatljivo da zemlje profitiraju iz ovakve situacije", kaže isti izvor.

Poljoprivredni stručnjaci iz svih zemalja EU-a sastat će se 14. kolovoza u Bruxellesu kako bi raspravljali i analizirali učinak zabrane izvoza njihovih prehrambenih proizvoda u Rusiju.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev objavio je 7. kolovoza da je stupila na snagu jednogodišnja "potpuna zabrana" uvoza većine prehrambenih proizvoda iz Europe i Sjedinjenih Država zbog njihovih sankcija, ali je istodobno poručio da se mogu opozvati u slučaju da "naši partneri pokažu konstruktivni pristup" u pogledu sankcija protiv Rusije.

Zabrana se odnosi na govedinu, svinjetinu, perad i mesne prerađevine, ribu i ostale plodove mora, sireve, mlijeko i druge mliječne proizvode, voće, povrće i orašaste plodove iz SAD-a, EU-a, Australije, Kanade i Norveške, navodi se u odluci objavljenoj na internetskoj stranici ruske vlade.

Europska komisija će osnovati i posebnu stručnu skupinu koja će analizirati ruske sankcije u pojedinim sektorima i pronalaziti načine kako im pomoći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara