EU širi sankcije Rusiji: Nepoželjnima se zamrzava imovina i zabranjuje ulazak u Uniju

EU širi sankcije Rusiji: Nepoželjnima se zamrzava imovina i zabranjuje ulazak u Uniju

Foto: FAH

EUROPSKA unija u ponedjeljak je proširila popis fizičkih i pravnih osoba pod sankcijama zbog umiješanosti u ukrajinsku krizu.

Odluka o sankcijama donesena je prošli ponedjeljak, ali primjena je odgođena za sedam dana. Dosadašnjem popisu dodano je 19 novih imena pojedinaca i devet pravnih osoba. Na crnoj listi sada se nalazi 151 građanin Rusije i regija u istočnoj Ukrajini koje su proglasile samostalnost te 37 ruskih kompanija.

Najistaknutija imena na novom popisu su Arkadij Bakin, prvi zamjenik ministra obrane i Anatolij Antonov, zamjenik ministra obrane te visoki vojni časnik, general Andrej Karapolov. "Oni su pružali potporu raspoređivanju ruskih vojnika u Ukrajini", stoji u službenom glasilu EU-a.

Na popisu su još dva člana donjeg doma ruskog parlamenta, Josif Kobzon i Valerij Raškin, čelnik moskovske organizacije Komunističke partije Rusije.

Zamrznuta imovina i zabranjen ulazak u EU

Ostalih 14 osoba su dužnosnici samproglašenih republika u istočnoj Ukrajini.

Fizičkim i pravnim osobama na popisu zamrznuta je imovina i zabranjen ulazak na teritorij EU-a.

Ruski veleposlanik pri EU-u Vladimir Čizov izjavio je u ponedjeljak da proširenje sankcija neće pridonijeti poštovanju sporazuma iz Minska o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini.

"To će samo natjerati Rusiju da odgovori svojim sankcijskim popisom te odvratiti obje strane u sukobu od aktivne provedbe sporazuma iz Minska", rekao je Čizov novinarima.

Rusija: Sankcije "nelogične i nerazumne"

Nove sankcije Europske unije su "nerazumne i nelogične" nekoliko dana nakon summita u Minsku o Ukrajini, upozorilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Naglašavamo nerazumno i nelogično obilježje sankcija. Svaki puta kada postoji nada u pogledu unutrašnje ukrajinske krize, Bruxelles se žuri uvesti nove proturuske sankcije", naglasilo je rusko ministarstvo u priopćenju.

Odluka Europske unije da na crni popis dodaju Arkadija Bahina i Anatolija Antonova, prvog zamjenika i zamjenika ministra obrane, kao i dvojicu zastupnika Josifa Kobzona i Valerija Rahina su posebno ironične, ističe ministarstvo.

"Jedno je jasno - te odluke na koje će uslijediti prikladan odgovor u suprotnosti su sa zdravim razumom", upozorilo je rusko ministarstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara