EUforija: U Zagrebu održana konferencija na temu "Poljoprivreda, ribarstvo, prehrambena industrija i šumarstvo"

EUforija: U Zagrebu održana konferencija na temu "Poljoprivreda, ribarstvo, prehrambena industrija i šumarstvo"

Foto: EUforija

PROJEKT poduzetničkih konferencija za pripremu za EU - EUforija se nastavio danas šestom konferencijom na temu "Poljoprivreda, ribarstvo, prehrambena industrija i šumarstvo", u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Teme koje su se obrađivale na ovoj konferenciji su: Pregled promjena u poslovanju u segmentu poljoprivrede od 1.7.2013., Zajednička poljoprivredna politika EU, Zajednička politika EU u ribarstvu, EU politika u šumarstvu i drvnoj industriji, EU fondovi u području poljoprivrede, ribarstva, prehrambene i drvne industrije.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvorio je konferenciju izlaganjem o dosadašnjim naporima ministarstva i planovima za 2013. godinu. Za 2013. godinu predviđeni su Zakon o poljoprivrednom zemljištu, izmjena zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju, jačanje apsorpcijskog kapaciteta iz fondova EU, priprema programa ruralnog razvoja za razdoblje od 2014. do 2020.

Upitan da komentira primjedbu Vira vezano uz dodjelu proizvodnih kvota za šećer ministar Jakovina je kazao kako ne bi želio komentirati primjedbe šećerane Viro, ali s obzirom na vlasničku strukturu sa županjskom Sladoranom, riječ je o po njemu pravičnoj podjeli. "Naime, dobili su 65 posto, a osječka šećerana 35 posto od raspoložive proizvodne kvote za šećer", kazao je ministar Jakovina.

Fokus na ekologiji i zaštiti okoliša

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedio je "Panel o srednjeročnim perspektivama poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u EU". Na njemu su Dalibor Georgievski, stručnjak za SAPARD i IPARD, Miroslav Božić, šef pregovaračke
skupine za poljprivredu, Darko Znaor, stručnjak za organsku poljoprivredu, Sonja Karoglan Todorović, stručnjak za poljoprivredu i EU projekte, te Zvjezdana Blažić, savjetnica Ministra poljoprivrede svaki iz svog kuta raspravljali o srednjeročnim prognozama za poljoprivredu Hrvatske nakon ulaska u EU. Nakon uvodnog izlaganja Ante Babića o poljoprivredi u EU i onome što će se stvarno dogoditi 2013., rasprava na panelu je krenula u smjeru reforme Zajedničke poljoprivredne politike EU koja slijedi 2014, a koja će se još više fokusirati na ekologiju, zaštitu okoliša i ruralni razvoj.

Za razliku od Rumunjske i Bugarske, koji su uz pronevjere jedva došli do iskorištenja od 30%, te
Poljaka koji su zbog toga što nisu imali adekvetne poljoprivredne poticaje iz svog proračuna najbolje iskoristili Eufondove, Hrvatska je dobila puno mogućnosti i izdašna sredstva, za koja se ozbiljno treba potruditi da se iskoriste – ne toliko u Stupu 1 koji ovisi i poljoprivrednom zemljištu, nego u Stupu 2 koji će se više fokusirati na ruralni razvoj.

Nakon pauze za kavu spojeni su „Okrugli stol o promjenama u poljoprivredi i ribarstvu te
prehrambenoj industriji prilikom pristupanja EU 1.7.2013.“ i „Okrugli stol o financiranju poljoprivrede i EU fondovima od 1.7.2013“ na kojem su Dalibor Georgievski, stručnjak za SAPARD i IPARD, Miroslav Božić, šef pregovaračke skupine za poljprivredu, Darko Znaor, stručnjak za organsku poljoprivredu, te Sonja Karoglan Todorović, stručnjak za poljoprivredu i EU projekte raspravljali o prilikama u organskoj i ekološkoj poljoprivredi, ruralnom razvoju te detaljima projektnog ciklusa u IPARDU i sličnosti s Stupom 1 i Stupom 2 novih EU (strukturnih) fondova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara