Egipat oslobodio dvojicu novinara Al Jazeere, ali postupak i dalje traje

Egipat oslobodio dvojicu novinara Al Jazeere, ali postupak i dalje traje

Screenshot: YouTube

DVOJICA novinara Al Jazeere zatvorenih zbog "pomaganja terorističkoj organizaciji" u Egiptu, Muhamed Fahmy i Baher Muhamed, oslobođena su danas uz jamčevinu nakon više od 400 dana provedenih u zatvoru, prenosi Reuters.

Unatoč odluci, egipatski sud ustvrdio je kako postupak još uvijek traje.

Suđenje novinarima izazvalo je međunarodne polemike, a mnogi kritičari iskoristili su ga kao primjer gušenja medijskih sloboda u toj zemlji.

Podsjetimo, prvi od trojice novinara Al Jazeere, Australac Peter Greste, oslobođen je 1. veljače i deportiran iz Egipta.

Fahmy, naturalizirani Kanađanin koji se odrekao egipatskog državljanstva, pušten je na slobodu uz jamčevinu od 250 tisuća egipatskih funti (220 tisuća kuna). Muhamed, koji ima samo egipatsko državljanstvo, pušten je bez jamčevine. Sudac Hasan Farid iduće ročište najavio je za 23. veljače.

Fahmy i Muhamed prošle su godine osuđeni na sedam, odnosno 10 godina zatvora, na temelju optužbi za širenje laži u korist terorističke organizacije, čime se aludiralo na zabranjeno Muslimansko bratstvo. Egipatske vlasti optužuju katarsku TV mrežu Al Jazeeru da nastupa kao medijski glasnogovornik Muslimanskog bratstva, pokreta na čelu s tadašnjim predsjednikom države Mohamedom Mursijem koji je vojska 2013. uklonila s vlasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara