Egipat smanjuje proračunski deficit: Gorivo poskupljuje i do 78 posto

Egipat smanjuje proračunski deficit: Gorivo poskupljuje i do 78 posto

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

GORIVO u Egiptu poskupljuje do 78 posto od subote, kazao je izvor iz ministarstva za naftu i objasnio da je to odavna očekivani korak u težnji da se ukidanjem subvencija smanji proračunski deficit.

Subvencije za hranu i energiju tradicionalno pojedu četvrtinu državnog novca, a egipatska vlada želi reformirati program subvencija i oživjeti gospodarstvo pogođeno trogodišnjim političkim previranjima.

Vlade koje su se izmjenjivale u Egiptu dosad nisu smanjivale subvencije u strahu od bijesa naroda koji je naviknuo na jeftino gorivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Povećane cijene počet će se primjenjivati od ponoći", rekao je izvor iz ministarstva.

Ovisno o tipu, gorivo poskupljuje od 40 do 78 posto.

Novoizabrani predsjednik Abdel Fatah al-Sisi već je podignuo cijene struje u nastojanju da provede reforme koje predviđaju da se u roku od pet godina ukinu sve subvencije za energiju. Uvođenjem više cjenovnih razreda nastojat će se olakšati teret siromašnima u zemlji u kojoj svaki četvrti stanovnik živi s manje od 2 dolara na dan.

Državne financije teško su pogođene političkim previranjima koja traju više od tri godine. Vlada pokušava sanirati stanje, a istodobno izbjeći bijesnu reakciju Egipćana koji su svrgnuli dvojicu predsjednika od 2011. godine no nikako da dočekaju poboljšanje životnog standarda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara