Egipatska policija uhitila više od 1500 sirijskih izbjeglica, većinu izbacila iz zemlje

Egipatska policija uhitila više od 1500 sirijskih izbjeglica, većinu izbacila iz zemlje

Foto: Guliver image/Getty images

ORGANIZACIJA Human Rights Watch (HRW) je u ponedjeljak ukazala da je u Egiptu tjednima i čak mjesecima bilo zatočeno više od 1.500 ljudi, među kojima 250 djece zajedno s roditeljima, koji su zatim većinom bili izbačeni iz zemlje.

Oko 300 ljudi ostaje zatočeno u prepunim policijskim stanicama, među kojima 211 Palestinaca koji su došli iz Sirije, dodaje se u priopćenju organizacije za zaštitu ljudskih prava. Većina je uhićena dok su pokušavali u barkama Mediteranom emigrirati u Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sirijci i Palestinci su na meti vlasti koju je postavila vojska nakon što su vojnici svrgnuli i uhitili islamističkog predsjednika Muhameda Mursija prije 4 mjeseca. Privremena vlada optužuje posebice palestinski Hamas i dio sirijskih pobunjenika da podržavaju Muslimansko bratstvo, iz kojeg dolazi Mursi.

Egipatske vlasti su odredile ograničenja za ulazak Sirijaca i Palestinaca odmah nakon Mursijeva svrgavanja početkom srpnja. HRW također optužuje Egipat da sprečava izbjeglice, posebice Palestince, da traže zaštitu Visokog povjereništva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (HCR) za kršenje Međunarodne konvencije iz 1951. o pravima izbjeglica.

U Egiptu su izbjeglice suočene s rastućom ksenofobijom, podsjeća HRW. U listopadu su egipatske vlasti demantirale slične optužbe Amnesty Internationala i tvrdnje da su izbjeglice u Siriji zlostavljane i samovoljno zatočene u Egiptu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara