Egipatske vlasti novinara Al Jazeere kojem prijeti smrt odvele u nepoznato

Egipatske vlasti novinara Al Jazeere kojem prijeti smrt odvele u nepoznato

Screenshot: Al Jazeera

ZATVORENI novinar Al Jazeere, Abdullah al-Shami, tijekom dana prebačen je iz kairskog zatvora Tora na nepoznatu lokaciju, potvrdili su izvori te medijske mreže.

Ranije je njegov odvjetnik zatražio od egipatskih vlasti da ga prebace u bolnicu jer su medicinski nalazi pokazali da je njegovo zdravstveno stanje opasno ugroženo te da bi kroz nekoliko dana mogao umrijeti.

Laboratorijski nalazi krvi i urina pokazali su da mu bubrezi i jetra ne funkcioniraju normalno, te da boluje od urinarne infekcije, piše Al Jazeera.

Abdullah al-Shami je u zatvoru od kolovoza prošle godine i štrajka glađu već 112 dana.  On se u egipatskom zatvoru nalazi 271 dan, a zbog štrajka glađu je izgubio trećinu tjelesne težine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Al-Shami boluje od akutne anemije, smanjenja crvenih krvnih zrnaca i disfunkcije bubrega, što ozbiljno prijeti njegovom životu.

Nakon što je liječnik Mohammed Ussama al Homsi pregledao nalaze, upozorio je kako su zatočenom novinaru "organi u opasnosti" te dodao kako mu je stanje opasno po život.

"Zatvoreni novinar mogao bi umrijeti u roku od nekoliko dana“, ukazao je Al Homsi.

Osim Al-Shamija,  u zatvoru Tora nalaze se još trojica novinara Al Jazeere. Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed lažno su optuženi da su davali medijski prostor pokretu Muslimanska braća, koji su egipatske vlasti uvrstile na listu terorističkih organizacija. Njima trojici nedavno je odgođeno suđenje do 15. svibnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara