Egipatski liječnik osuđen zbog genitalnog sakaćenje djevojčice koje je dovelo do njezine smrti

Egipatski liječnik osuđen zbog genitalnog sakaćenje djevojčice koje je dovelo do njezine smrti

Foto: FAH

LIJEČNIK Raslan Fadl, odgovoran za obrezivanje 14-godišnje djevojčice koje je rezultiralo njezinom smrću u lipnju 2013., osuđen je na dvogodišnju kaznu zatvora u prvome sudskom procesu za genitalno sakaćenje žena koji se vodio u Egiptu.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Equality Now (Jednakost sada) presudu je nazvala "velikom pobjedom" za žene i djevojčice u zemlji s najvišim zabilježenim postotkom obavljenih zahvata obrezivanja na ženama.

Odvjetnik Reda Eldanbuki iz Centra za pravno savjetovanje rekla je da je riječ o prvom sudskom procesu nakon što je 2008. žensko obrezivanje u Egiptu zabranjeno te da će pridonijeti definitivnom prekidu ovakvih zahvata u budućnosti.

Presuda upozorenje liječnicima

"Presuda je iznimno važna jer će potaknuti liječnike da dobro razmisle prije nego što se ubuduće odluče za obavljanje ovakvog zahvata", smatra Eldanbuki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Današnja je presuda donesena nakon što je optuženik u prvom suđenju oslobođen, a Eldanbuki ističe da je žalba na presudu moguća.

Sud u Mansuri osim Fadla na tromjesečnu je uvjetnu kaznu zatvora osudio i oca preminule djevojčice.

Unatoč zabrani, genitalno sakaćenje se nastavlja

Unatoč zabrani obavljanja ovog zahvata 2008. genitalno sakaćenje djevojčica i žena u Egiptu se nastavilo obavljati, posebice u ruralnim dijelovima zemlje.

Po UN-ovu izvješću iz 2008. utemeljenom na podacima egipatske vlade, oko 91 posto Egipćanki u dobi između 15 i 49 godina podvrgnuto je ovom nehumanom zahvatu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara