Eko Kvarner: Holy je bila trn u oku mnogim interesnim i kriminalnim lobijima

Eko Kvarner: Holy je bila trn u oku mnogim interesnim i kriminalnim lobijima

Foto: Goran Mehkek/Cropix

UDRUGA "Eko Kvarner" na svojim je internetskim stranicama objavila priopćenje u povodu ostavke ministrice Mirele Holy. Jučer je njezin predsjednik Vjeran Piršić na Facebooku otvorio grupu podrške bivšoj ministrici, a iz udruge su danas priopćili kako je "političko lobiranje" u ovom slučaju iskorišteno samo kako bi se prikrili pravi razlozi smjene Holy.

"Udruga "Eko Kvarner" nikada nije i nikada neće podržavati bilo kakvo političko lobiranje koje narušava jednakopravnost svih građana RH, pa stoga jasno smatramo da je sporni mail neprihvatljiva greška (iako možemo razumjeti objašnjenje bivše ministrice za njegovo slanje). Ipak, smatramo važnim napomenuti da je ta pojava, koja je po našem mišljenju najgora društvena patologija nažalost redovna praksa svih naših političara, koja je ovdje iskorištena za prikrivanje pravih razloga smjene ministrice Holy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, iako je bivša ministrica sama dala povod za ostavku, činjenica je da je smetala mnogima. I ako tražimo prave razloge zašto je ministrica Holy trebala otići, možemo ih naći u barem 3 motivacije. Prvo, Holy je za vrijeme svojeg kratkog mandata pokušala demontirati mnoge interesne, pa i zločinačke skupine koje već godinama iz fondova koje građani pune za zaštitu okoliša otuđuju stotine milijuna kuna, a počesto proizvode i veoma povećana zagađenja s posljedičnim porastom broja od toga oboljelih građana. Drugo, trenutna administracija u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode priprema niz proaktivnih zakona i podzakonskih akata provedbom kojih bi zasigurno mogli biti oštećeni interesni lobiji, godinama navikli na enormne zarade i ekstraprofite na uštrb okoliša te zdravlja i života građana. Iako se s nekim prijedlozima u tim zakonima nikako ne slažemo (kao npr. s prijedlogom spaljivanja rezuidiuma otpada u cementarama), nesporno je da bi njihova uspješna implementacija bitno popravila stanje u domeni okoliša u RH. Treće, Mirela Holy je više puta izražavala argumentiranu i opravdanu sumnju ne samo u ekološku, već i prije svega gospodarsku isplativost nekoliko pompozno najavljivanih projekata, realizacija kojih je sada...

Zaključno, voljeli bismo da ostavka ministrice Holy postane važan presedan i novi standard ponašanja za sve naše političare, a ne da budemo svjedoci nejednake primjene kriterija odgovornosti – jer ako je dužnosničko i stranačko zalaganje za nečije radno mjesto rezultiralo ostavkom, što bi tek trebao napraviti ministar protiv kojeg se vodi kazneni postupak zbog smrti dvoje ljudi?

Na današnjoj konferenciji za novinare premijer Milanović je najavio da se politika Vlade u vezi zaštite okoliša neće mijenjati, neovisno o tome tko će biti sljedeći ministar. Sljedeći dani pokazat će je li ta najava točna ili će se ostvariti naši strahovi da odlaskom Mirele Holy dolazi mračno doba za zaštitu ne samo okoliša već i zdravlja i života građana u zemlji koju čak i u nacionalnoj himni zovemo Lijepa naša", stoji u priopćenju "Eko Kvarnera".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara