Ekonomski i gospodarski "stručnjaci": SDP-ovi ministri i bivši HDZ-ovi dizali kredite u švicarcima

Ekonomski i gospodarski "stručnjaci": SDP-ovi ministri i bivši HDZ-ovi dizali kredite u švicarcima

Foto:

KREDITI u švicarskom franku ovih dana predstavljaju neizlječivu glavobolju za više od 60.000 Hrvata. Tečaj franka, koji je do prošlog četvrtka iznosio 6,39 kuna, doslovno je preko noći skočio za 15 posto, te nastavio rasti. Prema važećoj tečajnoj listi HNB-a, jedan franak vrijedi 7,66 kuna.

Kredit u švicarcima imaju Milanović i dvoje ministara

Među brojnim Hrvatima koji su uzeli kredit u švicarcima ima i poznatih političara. Jedan od njih je i ministar financija Boris Lalovac, čovjek koji je gotovo čitav radni vijek proveo upravo u financijskom sektoru. Ni on se nije znao zaštititi od rizičnog kredita u švicarskim francima: ima kredit od oko 135 tisuća franaka.

I sam premijer Zoran Milanović, prema vlastitom priznanju, imao je kredit u švicarcima, doduše nešto manji. Podigao ga je da bi kupio automobil kojega je prodao kako bi se riješio kredita. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina opterećen je kreditom za kuću od 130 tisuća franaka.

I HDZ-ovi "gospodarski eksperti" u raljama švicarca

Korisnika kredita u švicarcima ima i među HDZ-ovcima. Zanimljivo, kredit u švicarskim francima podiglo je dvoje članova HDZ-a koji u redovima svoje stranke glase za gospodarske stručnjake: bivši ministar za investicije Ivan Domagoj Milošević i bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač. Milošević otplaćuje kredit od 194 tisuće franaka koji je podigla njegova supruga, a Popijač je podigao kredit od čak pola milijuna franaka.

Među poznatim korisnicima kredita u švicarcima je i Arsen Oremović, novinar koji je na ovu temu snimio i hvaljeni dokumentarac "U braku sa švicarcem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kredite u švicarskim francima dizali su i brojni HRT-ovi novinari. Kada je izbila prva kriza zbog rasta tečaja švicarskog franka, među onima koji su se javno požalili da sve teže spajaju kraj s krajem zbog naglog rasta rate kredita bili su i Aleksandar Stanković, Robert Tomić Zuber, Ana Jelinić...

I estradnjaci u problemima

Probleme zbog švicarca imalo je još jedno poznato televizijsko lice, bivši direktor programa Nove TV Siniša Svilan. No, njega su u međuvremenu snašle i veće brige od kredita u švicarcima: zbog presude da je primao mito sud je odredio da u državni proračun mora vratiti 67.500 eura ilegalno stečene imovinske koristi.

Na sirenski zov kredita u švicarcima nisu ostale imuna ni poneka lica sa estrade. Među estradnjacima koji su podigli stambeni kredit u švicarskim francima su pjevačica Lana Klingor i modni ekspert Boris Banović, poznatiji kao Fashion Guru.

Čeka se rješenje, najavljuju se prosvjedi

Podsjećamo, nakon što je krajem prošlog tjedna tečaj švicarskog franka naglo skočio, Vlada RH obećala je da će intervenirati. Premijer Milanović najavio je da će se rješenje pronaći do kraja ovog tjedna. Iz Hrvatske narodne banke (HNB) poručeno je da razmatraju četiri različita modusa pomoći korisnicima kredita u švicarcima.

Prema neslužbenim informacijama koje je u nedjelju objavio HRT, Vlada želi rješenje pronaći što prije. Zbog toga navodno naginju fiksiranju tečaja švicarskog franka na 6,39, koliko je iznosio prije naglog rasta. Tečaj franka trenutno je 7,66 kuna, a analitičari očekuju novi rast već u četvrtak.

"Oni koji su ovo zakuhali trebaju i platiti! Hrvatski građani neće sanirati poslovne banke", poručio je jutros ministar financija Lalovac, dodavši da je njegovo ministarstvo otvoreno za sve opcije kako bi se pomoglo građanima.

Udruga Franak još prošlog tjedna je Vladi poručila da strahuju od socijalnih nemira zbog sve većeg broja ljudi koji ne mogu otplaćivati ratu kredita. Danas su na svom Facebooku najavili "opću mobilizaciju" i najavili da kreću u organizaciju prosvjeda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara